To všechno si nyní mohou vyzkoušet zájemci na interaktivní výstavě, kterou připravila Česká národní banka (ČNB) k 20. výročí své existence a české měny. Nabízí pět her a je volně přístupná do 24. května v Akademické knihovně v Českých Budějovicích.

„Věříme, že tohle je výstava, jakou byste od České národní banky nečekali. Neplatí tu, že se nesmíte ničeho dotýkat, ale naopak budete vlastníma rukama řídit bankovnictví," uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš.

Expozici tvoří sada interaktivních her, které se ovládají dotykem prstů na obrazovce nebo pohybem vlastního těla. Výstava je také vhodná jako doplněk k výuce pro základní a střední školy 
a školní týmy se tu mohou dokonce zapojit do soutěže o exkurzi do výrobny mincí.

ČNB se rozhodla akci uspořádat v Akademické knihovně Jihočeské univerzity. Vedení vysoké školy to uvítalo. „Mně se ten nápad hned zalíbil. Od klukovských let jsem filatelista, a to má k tvorbě bankovek blízko," komentoval rektor Libor Grubhoffer.

Ten si také hned jednu z her vyzkoušel. Měl při ní roztřídit balíček peněz na platné a neplatné bankovky. „Bylo to moje první nesmělé setkání 
s dotykovou obrazovkou, takže to nebylo úplně jednoduché," přiznal. Ze starých platidel si podle svých slov dosud vzpomíná na pětadvacetikorunu. „Byla celá krásně laděná do šedomodra a byl na ní velmi působivě vyobrazen Jan Žižka," dodal rektor.

Univerzita nyní očekává, že kvůli výstavě budou do kampusu mířit celé školní třídy 
i veřejnost. Knihovna je otevřena ve všední dny od 8 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 16 hodin. Vstupné na výstavu ČNB se neplatí. Každý návštěvník si odsud naopak na památku odnese milion korun v rozdrcených bankovkách.

SOUTĚŽ S DENÍKEM:

Školní kolektivy, které v Akademické knihovně v Č. Budějovicích navštíví výstavu 20 let chráníme českou korunu, mohou s Deníkem a Českou národní bankou soutěžit o hodnotné ceny. Stačí, když se školáci z jednotlivých tříd na výstavě vyfotografují v originální póze a snímek nejpozději do 31. května zašlou na e-mail: martin.troster@denik.cz (uveďte název školy, třídu, jméno autora snímku a kontakt na něj). O nejoriginálnějším snímku rozhodnou sami čtenáři hlasováním na webu ceskobudejovicky.denik.cz. Třída zachycená na vítězné fotce získá celoroční předplatné Deníku a mapu z Turistického a mapového centra Č. Budějovice. Autor snímku, jímž nemusí být ten, kdo zmáčkne spoušť fotoaparátu, jako spíše ten, kdo vymyslí kompozici snímku a třídu k fotografování přiměje, obdrží originální minci od České národní banky.