Jako na smilování čeká Miroslav Veber na nový obchvat Lišova. Čas od času si dá tu práci a od svého krámku na lišovském náměstí pozoruje zdejší dopravní ruch celý den. Méně než deseti tisíc aut se zatím nedopočítal.

„Doprava v Lišově mi znepříjemňuje život zejména v noci. Kamiony zde začínají jezdit už kolem třetí hodiny ráno a to je slyšet i přes okna až do domu," říká Miroslav Veber. „Mám ale obavu, že se obchvatu nedočkám," dodává místní rodák.

Spolu s Miroslavem Veberem se na obchvat těší i další obyvatelé Lišova nebo sousedních Štěpánovic. Malý posun v projektu stavby obchvatu snad přinese pondělní jednání jihočeských poslanců se zástupci města, kraje, Ředitelství silnic a dálnic či Sdružení pro obchvat Lišova a Štěpánovic (SOLŠ).

Jedním ze závěrů rokování je podle předsedy SOLŠ a senátora Jiřího Šestáka naplánovaná schůzka s ministrem dopravy. Při ní chtějí Jihočeši zdůraznit představiteli vlády význam dopravní stavby pro kraj.

Obchvat povede od lokality Na Klaudě před Lišovem a vyústí u Vranína. Zde by se k němu měla připojit další plánovaná přeložka až do Třeboně.

Termín zahájení stavby je plánován na rok 2018. Dokončení by se Lišovští měli dočkat kolem roku 2022. Cena projektu se prozatím odhaduje na částku 1,3 miliardy bez daně.

Bezpečnost chodců zvýší oprava silnice

Speciální nasvícení, středové ostrůvky a informativní měřiče rychlosti, to vše zatím přispívá k bezpečnosti chodců na lišovských přechodech. A přibudou další změny, které dopravě i občanům výrazně ulehčí každodenní pohyb Lišovem.

„Letos bychom se měli asi po čtrnácti letech konečně dočkat opravy silnice," prozradil Deníku starosta Lišova Jiří Švec. „To znamená, že řidiči už nebudou muset kličkovat mezi dírami v asfaltu. I to pak má samozřejmě vliv na bezpečnost provozu, protože jako řidič více koukáte před sebe, a ne pod kola auta, abyste náhodou netrefili kanál."

S opravami hlavního tahu Lišovem by se podle starosty mělo začít v květnu nebo červnu letošního roku. „Obchvat to ale nemůže nahradit," dodává starosta Lišova. Významným posunem v projektu přeložky kolem Lišova a Štěpánovic je fakt, že v březnu Ředitelství silnic a dálnic získalo pro obchvat územní rozhodnutí. S výkupem pozemků se však bude moci začít nejdříve v roce 2015.

Majitelé pozemků vznesli proti obchvatu šest námitek. Jak ale uvedl Jiří Švec, všechny již byly vyřešeny. Mezi připomínkami se objevila i otázka, jak mají majitelé naložit se zbylými částmi svých pozemků, které nebudou třeba pro stavbu obchvatu.

„Lidé se bojí, že tyto části pozemků pro ně budou nevyužitelné," vysvětluje Jiří Švec. „Tohle je prostor pro nás jako pro město. Bude zde vůle hledat řešení. Je například možnost, že tyto zbylé části pozemků vykoupíme," dodává.

Autor: Jana Klomfarová