Přebytek je na první pohled obří sumou, ale v reálu se zhruba z poloviny jedná o peníze, které už stejně mají určený svůj osud. Podle náměstka primátora Pavla Matouška půjdou na tak zvaně zasmluvněné akce.

To znamená třeba takové, u kterých už je vybrán i dodavatel, ale z různých důvodů se nemohly vloni uskutečnit. Nebo třeba budou neplánovaně dokončeny až letos a se zpožděním také zaplaceny. Takhle z přebytku ubylo 170,3 milionu korun.

Pro dalších 127,5 milionu korun už radnice našla použití. Peníze určila na akce, se kterými se původně nepočítalo v letošním rozpočtu, ale které byly nějakým způsobem připraveny. Teď se na ně dostane díky penězům zbylým 
z loňska. Například na opravy některých ulic.

V roce 2014 měly České Budějovice rozpočet 1,9 mld korun, 
na konci roku zbylo v pokladně
 326,7 milionu korun.

Letos má rozpočet výši 1,6 mld korun.

I zbylých 28 milionů korun ale může nabídnout zajímavou debatu. Opoziční zastupitel a v minulém volebním období náměstek primátora Miroslav Joch například navrhl, aby se finance zčásti rozdělily mezi tři sportovní kluby z vrcholových soutěží, od kterých si vloni město nakoupilo reklamu a propagaci za deset milionů korun.

Pavel Matoušek na to reagoval konstatováním, že ale v rozpočtu, který připravoval ještě Miroslav Joch podobný návrh chybí. Vedení města však slíbilo, že na nejbližším zastupitelstvu se bude o takové podpoře jednat.

Při debatě o penězích ale nechyběly ani lehce úsměvné momenty. Zastupitel Michal Šebek chtěl například vědět, na co bude v kasárnách 
ve Čtyřech Dvorech použito deset milionů korun, určených na demolice, když už ze starých kasáren nic nezbylo.

Nikdo z vedení města se neměl k odpovědi a tak primátor Jiří Svoboda navrhl, že odpověď bude písemná.

Zastupitele tím ale spíše popudil. „Někdo přece musí vědět, proč to do návrhu dal," opáčil Michal Šebek a dodal, že se mu nezdá, aby čekal na odpověď 30 dnů, když má primátor sedm náměstků.

„Přece musí být na konkrétní věc odpovězeno," připojil se ohledně akce za deset milionů z opozičních lavic další zastupitel Ivan Nadberežný.

Nakonec pak náměstek primátora Petr Holický vysvětlil, že jde o likvidaci sutě po demolicích v areálu. I to si ale vysloužilo drobné dloubnutí od opozice, když Miroslav Joch doporučil, aby se areál lépe hlídal, aby se tam nemohly objevovat černé skládky.

Podle Pavla Matouška by mělo být o zbývajících 
28 milionech z přebytku loňského rozpočtu rozhodnuto do léta.