Dva takové hledače přistihli strážníci v pátek. Muže naklánějícího se nad vodní hladinu kašny spatřila obsluha městského kamerového systému v pátek kolem jedné hodiny odpoledne. Mluvčí českobudějovických strážníků Věra Školková popsala, že detailní záběr ukázal hledače držícího provázek, na jehož konci měl připevněný magnet. „Hbitě s ním vytahoval jednu minci za druhou," doplnila mluvčí. Než muže překvapili strážníci, měl už plnou hrst nasbíraných mincí. Příslušníci městské policie pak 37letého muže z Českobudějovicka poučili o tom, že jeho jednání je v rozporu se zákonem, navíc je nemorální. Sběratel pak musel mince hodit zpátky na dno kašny.


Druhý hledač mincí se ukázal v pět hodin odpoledne. Devětadvacetiletý muž pohybující se kolem kašny ve společnosti ženy a psa svou činnost rovněž nezastřel. I v tomto případě jej odhalila obsluha městského kamerového systému. „Během několika minut již strážníci sdělovali muži z Českých Budějovic stejný verdikt jako jeho předchůdci," zmínila Věra Školková.


Oba muži se z přestupku proti majetku budou zpovídat úředníkům při správním řízení. Ti mohou prohřešek sběratelů „ocenit" pokutou až ve výši 20 tisíc korun.