Vařit a pít ve škole pivo? Sen mnoha žáků se splní na Střední odborné škole pro ochranu a tvorbu životního prostředí ve Veselí nad Lužnicí.

„Připravujeme výstavbu minipivovaru přímo ve školní budově, kde chceme od září pravidelně vařit pivo,“ řekl ředitel školy Ladislav Honsa s tím, že do půlky ledna vyberou dodavatele zařízení. „Minipivovar využijí žáci oboru Technologie potravin, kterým poslouží při praktické výuce dílenských cvičení. Rozšířením oboru o kvasné technologie a výrobu nápojů absolventům zabezpečíme širší uplatnění v potravinářském průmyslu,“ uvedl Ladislav Honsa s tím, že půjde teprve o druhý školní minipivovar v republice.

„Učitelem bude zkušený Ivan Dufek, který léta působil jako vrchní sládek třeboňského pivovaru Regent.“
Na jednu várku minipivovar vyrobí asi 50 litrů nefiltrovaného piva. „Naučíme žáky různé technologické postupy, vařit budeme typické české ležáky, speciální a výčepní piva, ale i pivo pšeničné nebo ovocné. Žáci se budou učit pivo vyrábět, provádět správnou degustaci a dělat mikrobiologické a chemické zkoušky v laboratořích.“

Prváci a druháci však ostrouhají. „Degustovat budou jen plnoletí studenti, takže nejdříve žáci končící třetí ročník,“ upozorňuje Ladislav Honsa. A jak se bude pivní benjamínek jmenovat? Bakalář či Kantor to asi nebude. „Uděláme anketu mezi žáky a učiteli,“ říká Ladislav Honsa.
Svůj výčep si ale škola neotevře. „Naše pivo okusí návštěvníci při školním dnu otevřených dveří nebo účastníci městských slavností,“ slibuje Ladislav Honsa.