„Jeden z našich největších rybníků, Haklovský Nový, má jenom 60% vody," zmínil Pavel Oberreiter, vedoucí rybničního hospodářství firmy Lesy a rybníky města Českých Budějovic. Podle Pavla Oberreitera to může na tomto rybníku znamenat ztrátu na přírůstku šupináčů až o 30%. Vodu přitom nebylo kde vzít, protože případné deště sotva naplnily rybníky položené výš v soustavě.

Podzimní výlovy začali budějovičtí rybáři v úterý, jako první byl na řadě Vrbenský zadní a z větších ploch se nyní chystají na Černiš 9. října.

Minulý týden zahájili podzimní sezonu také hlubočtí rybáři. „Z větších rybníků jsme lovili zatím Černou u Dívčic
a Zbudovský rybník," uvedl ředitel Rybářství Hluboká CZ Vladimír Kaiser ale doplnil, že je zatím předčasné hodnotit, jak úspěšný bude letos chov.

V akci budou Hlubočtí ještě přes měsíc, největší nápor budou mít na konci října 
a počátkem listopadu. Vladimír Kaiser připomněl, že 
28. října se budou na hrázi Munického rybníka konat při výlovu rybářské slavnosti. Pak jsou v plánu Dehtář a Volešek. „Tyhle tři velké rybníky promluví zásadně do bilance tržní ryby," naznačil šéf hlubockých rybářů ohledně vánočního prodeje.

Od poloviny září už zatahují sítě pracovníci Rybářství Nové Hrady. „Zatím lovíme spíše menší rybníky," konstatoval ředitel společnosti Lubomír Zvonař. Novohradští už mají z větších ploch za sebou Jakulský a Lomský, kam teď soustředí násadu 
z menších rybníků jako 
do sádek.

Ze známých rybníků se chystají 16. října na Byňovský, kde bude prodej šupináčů i na hrázi a 12. listopadu přijde na řadu Nakolický rybník. I novohradské rybáře trápilo letos sucho, ale přes léto měli hodně odlovů na plné vodě na export, takže pro zbývající obsádku vytvořili relativně dobré podmínky. „Rybu máme pěknou," konstatoval Lubomír Zvonař a připojil, že i násada je v dobré kondici, což je důležité pro produkci v příštích letech.

Ohledně vánoční ceny je ještě brzy na definitivní slovo, ale podle Pavla Oberreitera se cena prakticky nemění posledních deset let, jen o koruny, a tak se dá čekat nanejvýš drobný posun i letos.