Ženy všech generací chtějí být krásné. Proto jsme pozvali do kavárny Deníku kosmetičku Ivu Tichou z českobudějovického Matis Paris Beauty Institutu, který provozuje.

Protože sedíme v parku BosoNoha, který navštěvují hlavně maminky s dětmi, pojďme začít u nich. Poradíte, co by měly časově i jinak vytížené maminky pro svoji krásu dělat?

Sama vím, jak je těžké se o sebe starat na mateřské. Mám dvě malé holčičky, pracuji, vím, že je to často boj. Svěřila bych se do péče takového odborníka, který pracuje rychle a efektivně. U nás například umíme udělat některé procedury zároveň. Na měsíc je pak žena bez větších starostí. I když s kosmetikou samozřejmě musí pak žena trochu pomoci i doma. Je užitečné si zautomatizovat domácí rituály. Ženy se k nám mohou přijít i jen bezplatně poradit.

O co se máme obzvlášť starat teď v létě?

Ilustrační fotoZdroj: Deník / RedakceZásadní je pohlídat výši ochranného faktoru. Je dobré vědět, jaký je kdo fototyp. I s tím rádi zdarma poradíme. Doporučuji nebát se vysokých ochranných faktorů, strach, že se pak neopálíme není na místě. Lepší je se namazat dvakrát za den padesátkou, než častěji nižším číslem. Dále je potřeba hlídat si hydrataci. Na se léto výborně hodí lash lifting a lash botox. Jde o dlouhotrvající zvýraznění řas, natočíme je a nabarvíme. Dámy pak nemusí používat řasenku a řasy májí krásné dlouhodobě. Hodí se to, když se často koupeme a sportujeme.

Co by žena měla udělat ráno, i když velmi pospíchá do práce či k dětem?

Úplným základem je dobré odlíčení. A to večer před spaním i ráno. Pokud se neodlíčíme dobře, ani ten nejlepší krém neprostoupí do kůže tak, jak má. Nesprávné odlíčení je nejčastější chyba, kterou děláme. Jinak po ránu je zapotřebí denní krém a lehký make-up. Všechny chvátáme do práce nebo k dětem, ale za dvacet minu se ráno každá žena zvládne nalíčit.

Žádná nemládneme, co byste poradila starším dámám, čemu by se měly věnovat?

Samozřejmě, že čím, je člověk starší, tím víc to stojí víc úsilí i více peněz. Zlomový rok je 35. V tu chvíli je potřeba to začít více hlídat. A záleží také na genetice. Ta má na svědomí tak 45 procent, zbytek můžou ženy ovlivnit. Věk nám nikdo neodpáře, ani vrásky, ale lze se i o stárnoucí pleť hezky decentně postarat.

V kavárně Deníku v pátek od 10 hodin bude workshop s Ivou Štarkovou na téma terapie, psychoterapie, poradenství, rodina a vztahy. Ilustrační snímek.
Psychika i fyzička v Café Deník

Poradila byste nám nějaký fígl?

Moc pleti pomáhá peeling. Regeneruje a pleť hezky osvěží a je to pak na ní vidět. Na pleť ošetřenou peelingem se pak i dobře aplikuje make-up. To je jedno z takových malých kouzel. Hodně pomůže samozřejmě i líčení.

Mění se přístup českých žen k péči o svojí krásu?

Mění, ženy kolem 30 let hodně cestují a pochytávají zvyklosti zvenku. Vědí, že chtějí kvalitní službu, umí i komunikovat. To vyhovuje i nám, když se něco nepovede nebo nevyhovuje, chci to vědět. Mladší generace jsou odvážnější a nebojí se výraznějších rtěnek. Výrazné rty si ale stále ještě dovolí málokdo. Pořád ještě nejsme na úrovni Francie a Itálie. Je to vidět i na oblečení, stále ještě se spousta lidí hledá. Jsou rozdíly i mezi Budějovicemi a Prahou.

Od kolika let byste doporučila dívkám, že mají začít s líčením?

Lehký make-up je možné vidět i na základní škole. Pokud mají dívky problémy s pletí kolem puberty, může je používání make-upu podpořit. Samozřejmě, že tady obzvlášť je základem dobré čištění pleti. Pupínky jsou hrozný stres. Ale nejen akné trápí děvčata. K nám chodí na depilaci i šestileté holčičky, kamarádky se jim totiž smějí, společnost umí být krutá.