VYBERTE SI REGION

Žákům šmakuje i česneková polévka

Dubné - Nedostatek pohybu, sladké nápoje, nevyvážená strava. To jsou slovy odborníků hlavní důvody, proč má v dnešní době tolik dětí nadváhu. Podle posledních statistik se v České republice potýká s nadbytečnými kilogramy čtvrtina školáků, každý desátý žák mezi šesti a 12 lety je dokonce obézní.

20.2.2016
SDÍLEJ:

Do vaření se kromě známého kuchaře Petra Stupky pustili také šesťáci ze Základní a Mateřské školy v Dubném. Na fotce je zleva Lukáš Zabilka, vedle David Mádl, Kateřina Postlová, Jakub Vokůrka, Lenka Mičanová, Míra Bolf a Šárka Caklová.Foto: Deník/Klára Skálová

Nepříznivého vývoje jsou si vědomi také v Základní a Mateřské škole v Dubném, proto se tady už v loňském roce zapojili do celorepublikového projektu, jehož cílem je zařadit zdravé potraviny a pokrmy do školních jídelen, kantýn a bufetů, a trvale tak změnit stravovací návyky dětí.

„Sice jsme se do projektu loni zapojili, ale nakonec z toho nic nebylo, protože nás ten projekt úplně nenadchnul," řekl Václav Meškan, ředitel dubenské základní školy. „My to máme ale i tak koncepčně zaměřené na zdravou stravu a popularizaci školního stravování, takže v průběhu školního roku pořádáme nějakou akci spojenou právě se zdravým stravováním tak, abychom si nejen zvedli prestiž, ale zároveň děti o zdravé stravě poučili," dodal ředitel základní školy.

V minulých dnech se v Dubném uskutečnila akce Týden zdravé stravy, při které místní školáci ochutnali jídla, s nimiž se příliš často nesetkají. „Měli jsme třeba telecí maso na hrášku s rýží, čočku se zeleninou, slovenskou brynzovou polévku, bulgureto či zelný salát s mrkví a jablky," uvedla jen některá obědová jídla Jiřina Jonášová, vedoucí školní jídelny na Základní škole v Dubném.

„Čočka byla dobrá," pochvalovali si žáci z 6. B. „Moc nám tady ale chutná i česneková polévka," shodly se Kateřina Postlová a Lenka Mičanová z 6. B. „Nebo třeba sezamové řízky či pizza, ale to moc často nedělají," dodali další spolužáci Kateřiny a Lenky.

Nejen pro ně, ale i pro další žáky školy si kuchařky připravily kromě netradičních jídel ještě jedno překvapení. Ve čtvrtek jim totiž oběd vařil známý český kuchař a gastronomický poradce Petr Stupka. Mezi jeho vyhlášené speciality patří pokrmy ze sladkovodních ryb. K obědu tak školáci z Dubného měli kapří biftečky, šťouchané brambory se špenátem a pohankovou polévku se zeleninou. Ještě než se chopil vařečky, odpověděl Petr Stupka žákům na zvídavé dotazy a seznámil je se zásadami zdravého stravování.

„Člověk by měl vařit pestře, to je takový základ," řekl Petr Stupka „Při vaření by se měly střídat nejen suroviny, ale i technologické úpravy jídla. Jednou je to jídlo vařené, jednou zase dušené, potřetí to člověk upeče. V tom to podle mě je. A když pokud možno ještě v jídle umírníme cukr, tak pak určitě vaříme zdravě. Trochu sladkého je přirozeně v pořádku, na tom není nic špatného, ale přemíra cukru je škodlivá," dodal šéf českobudějovického studia Kulinář.

Autor: Klára Skálová

20.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ČEZ Motor jede do jako lídr do Ústí s Robem i uzdraveným Kuchejdou

České Budějovice – S cílem přidat čtvrtou výhru v řadě a ještě více si upevnit své postavení na čele tabulky první WSM ligy jedou v sobotu hokejisté ČEZ Motoru do Ústí nad Labem (17). Doma se Jihočeši představí znovu ve středu, kdy budou hostit Přerov (17.30).

Drama prvního setu zvládli, Jihostroj v Maďarsku výborně. V pondělí přijede Zlín

České Budějovice – První těžký letošní test mají volejbalisté Jihostroje České Budějovice za sebou. Nastoupili v Maďarsku proti domácímu týmu Vegyész RC Kazincbarcika. Odveta je na programu 21.12. v Českých Budějovicích.

Trenér Antonín Stavjaňa byl spokojen s výsledkem, s předvedenou hrou už tolik ne

České Budějovice – Byla to dřina, ale tři body s nováčkem vyválčili. Hokejisté ČEZ Motoru vyhráli nad Frýdkem-Místkem po úporné bitvě 3:1 a s pětibodovým náskokem zůstávají na čele první WM ligy. Další zápas odehrají v sobotu v Ústí nad Labem (17).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies