VYBERTE SI REGION

Žákům šmakuje i česneková polévka

Dubné - Nedostatek pohybu, sladké nápoje, nevyvážená strava. To jsou slovy odborníků hlavní důvody, proč má v dnešní době tolik dětí nadváhu. Podle posledních statistik se v České republice potýká s nadbytečnými kilogramy čtvrtina školáků, každý desátý žák mezi šesti a 12 lety je dokonce obézní.

20.2.2016
SDÍLEJ:

Do vaření se kromě známého kuchaře Petra Stupky pustili také šesťáci ze Základní a Mateřské školy v Dubném. Na fotce je zleva Lukáš Zabilka, vedle David Mádl, Kateřina Postlová, Jakub Vokůrka, Lenka Mičanová, Míra Bolf a Šárka Caklová.Foto: Deník/Klára Skálová

Nepříznivého vývoje jsou si vědomi také v Základní a Mateřské škole v Dubném, proto se tady už v loňském roce zapojili do celorepublikového projektu, jehož cílem je zařadit zdravé potraviny a pokrmy do školních jídelen, kantýn a bufetů, a trvale tak změnit stravovací návyky dětí.

„Sice jsme se do projektu loni zapojili, ale nakonec z toho nic nebylo, protože nás ten projekt úplně nenadchnul," řekl Václav Meškan, ředitel dubenské základní školy. „My to máme ale i tak koncepčně zaměřené na zdravou stravu a popularizaci školního stravování, takže v průběhu školního roku pořádáme nějakou akci spojenou právě se zdravým stravováním tak, abychom si nejen zvedli prestiž, ale zároveň děti o zdravé stravě poučili," dodal ředitel základní školy.

V minulých dnech se v Dubném uskutečnila akce Týden zdravé stravy, při které místní školáci ochutnali jídla, s nimiž se příliš často nesetkají. „Měli jsme třeba telecí maso na hrášku s rýží, čočku se zeleninou, slovenskou brynzovou polévku, bulgureto či zelný salát s mrkví a jablky," uvedla jen některá obědová jídla Jiřina Jonášová, vedoucí školní jídelny na Základní škole v Dubném.

„Čočka byla dobrá," pochvalovali si žáci z 6. B. „Moc nám tady ale chutná i česneková polévka," shodly se Kateřina Postlová a Lenka Mičanová z 6. B. „Nebo třeba sezamové řízky či pizza, ale to moc často nedělají," dodali další spolužáci Kateřiny a Lenky.

Nejen pro ně, ale i pro další žáky školy si kuchařky připravily kromě netradičních jídel ještě jedno překvapení. Ve čtvrtek jim totiž oběd vařil známý český kuchař a gastronomický poradce Petr Stupka. Mezi jeho vyhlášené speciality patří pokrmy ze sladkovodních ryb. K obědu tak školáci z Dubného měli kapří biftečky, šťouchané brambory se špenátem a pohankovou polévku se zeleninou. Ještě než se chopil vařečky, odpověděl Petr Stupka žákům na zvídavé dotazy a seznámil je se zásadami zdravého stravování.

„Člověk by měl vařit pestře, to je takový základ," řekl Petr Stupka „Při vaření by se měly střídat nejen suroviny, ale i technologické úpravy jídla. Jednou je to jídlo vařené, jednou zase dušené, potřetí to člověk upeče. V tom to podle mě je. A když pokud možno ještě v jídle umírníme cukr, tak pak určitě vaříme zdravě. Trochu sladkého je přirozeně v pořádku, na tom není nic špatného, ale přemíra cukru je škodlivá," dodal šéf českobudějovického studia Kulinář.

Autor: Klára Skálová

20.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Horská služba Šumava.

Dva lyžaře musel ze sjezdovky do nemocnice transportovat vrtulník armády

Martin Štrba

S Třebíčí to byla katastrofa, připouští asistent trenéra ČEZ Motoru Martin Štrba

Předlohu nové hry si Jihočeské divadlo muselo nejdřív nechat přeložit

České Budějovice - Na pátek naplánovalo Jihočeské divadlo premiéru opery Trubadúr. Ta se hraje na scéně DK Metropol. Dílo Giuseppe Verdiho patří mezi nejhranější inscenace.

Ve Volarech dnes naměřili meteorologové minus 28,3 stupně Celsia

Jižní Čechy - Kraj má za sebou další mrazivou noc. Nejnižší hodnotu meteorologové zaznamenali ve Volarech na Prachaticku, kde nad ránem naměřili minus 28,3 stupně Celsia. Výrazně tepleji je kvůli inverzi na horách. Například stanice Churáňov, která leží v nadmořské výšce více než 1100 metrů, evidovala teplotu minus osm stupňů Celsia. V pátek ráno to řekl František Vavruška z českobudějovického pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Maccabi vyhrálo tři koncovky, Bylo lepší. Škoda. Jihostroj prohrál 0:3

České Budějovice - V osmifinále Challenge Cupu Jihostroj České Budějovice v prvním duelu přivítal Maccabi Tel Aviv. Odveta se bude hrát 31.1. v Izraeli. V prvním setu domácí tým začal statečně, ale hosté byli pohyblivější, působili uvolněnějším dojmem. Nakonec Izraelci vyhráli 3:0.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies