VYBERTE SI REGION

Žákům šmakuje i česneková polévka

Dubné - Nedostatek pohybu, sladké nápoje, nevyvážená strava. To jsou slovy odborníků hlavní důvody, proč má v dnešní době tolik dětí nadváhu. Podle posledních statistik se v České republice potýká s nadbytečnými kilogramy čtvrtina školáků, každý desátý žák mezi šesti a 12 lety je dokonce obézní.

20.2.2016
SDÍLEJ:

Do vaření se kromě známého kuchaře Petra Stupky pustili také šesťáci ze Základní a Mateřské školy v Dubném. Na fotce je zleva Lukáš Zabilka, vedle David Mádl, Kateřina Postlová, Jakub Vokůrka, Lenka Mičanová, Míra Bolf a Šárka Caklová.Foto: Deník/Klára Skálová

Nepříznivého vývoje jsou si vědomi také v Základní a Mateřské škole v Dubném, proto se tady už v loňském roce zapojili do celorepublikového projektu, jehož cílem je zařadit zdravé potraviny a pokrmy do školních jídelen, kantýn a bufetů, a trvale tak změnit stravovací návyky dětí.

„Sice jsme se do projektu loni zapojili, ale nakonec z toho nic nebylo, protože nás ten projekt úplně nenadchnul," řekl Václav Meškan, ředitel dubenské základní školy. „My to máme ale i tak koncepčně zaměřené na zdravou stravu a popularizaci školního stravování, takže v průběhu školního roku pořádáme nějakou akci spojenou právě se zdravým stravováním tak, abychom si nejen zvedli prestiž, ale zároveň děti o zdravé stravě poučili," dodal ředitel základní školy.

V minulých dnech se v Dubném uskutečnila akce Týden zdravé stravy, při které místní školáci ochutnali jídla, s nimiž se příliš často nesetkají. „Měli jsme třeba telecí maso na hrášku s rýží, čočku se zeleninou, slovenskou brynzovou polévku, bulgureto či zelný salát s mrkví a jablky," uvedla jen některá obědová jídla Jiřina Jonášová, vedoucí školní jídelny na Základní škole v Dubném.

„Čočka byla dobrá," pochvalovali si žáci z 6. B. „Moc nám tady ale chutná i česneková polévka," shodly se Kateřina Postlová a Lenka Mičanová z 6. B. „Nebo třeba sezamové řízky či pizza, ale to moc často nedělají," dodali další spolužáci Kateřiny a Lenky.

Nejen pro ně, ale i pro další žáky školy si kuchařky připravily kromě netradičních jídel ještě jedno překvapení. Ve čtvrtek jim totiž oběd vařil známý český kuchař a gastronomický poradce Petr Stupka. Mezi jeho vyhlášené speciality patří pokrmy ze sladkovodních ryb. K obědu tak školáci z Dubného měli kapří biftečky, šťouchané brambory se špenátem a pohankovou polévku se zeleninou. Ještě než se chopil vařečky, odpověděl Petr Stupka žákům na zvídavé dotazy a seznámil je se zásadami zdravého stravování.

„Člověk by měl vařit pestře, to je takový základ," řekl Petr Stupka „Při vaření by se měly střídat nejen suroviny, ale i technologické úpravy jídla. Jednou je to jídlo vařené, jednou zase dušené, potřetí to člověk upeče. V tom to podle mě je. A když pokud možno ještě v jídle umírníme cukr, tak pak určitě vaříme zdravě. Trochu sladkého je přirozeně v pořádku, na tom není nic špatného, ale přemíra cukru je škodlivá," dodal šéf českobudějovického studia Kulinář.

Autor: Klára Skálová

20.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Lidé úloze krajů nerozumí, i proto nechodí k volbám

Jižní Čechy - Jakou úlohu pro nás mají kraje? To je otázka, kterou si možná pokládá mnoho Jihočechů, právě když v těchto dnech ve svých schránkách nacházejí obálky s volebními lístky.

OBRAZEM: Trocnovské slavnosti připomněly Žižku jako bojovníka

Trocnov - Na prvorepublikovou tradici trocnovských poutí, které do Památníku Jana Žižky lákaly až 15 tisíc lidí, i velkolepá divadelní představení v 80. letech minulého století navázali pracovníci Jihočeského muzea, kteří v sobotu už potřetí zorganizovali Trocnovské slavnosti. Helena Stejskalová z Jihočeského muzea upřesnila, že letošním hlavním tématem slavností, na které dorazilo kolem dvou tisíc lidí, byl Žižka jako bojovník. Návštěvníci akce mohli zhlédnout výstroj rytířů nebo si zkusit lukostřelbu.

Firma Skytoll žádá ÚOHS, aby Kapsch nesměl vybírat mýto

Firma Skytoll, která vybírá mýto na Slovensku, rázně promluvila do další budoucnosti českého mýtného systému. Jak zjistil magazín Dotyk, v pátek na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) poslala návrh, aby bylo ministerstvu dopravy zakázáno využívat služeb rakouské firmy Kapsch.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies