Pro ozimy je střídání teplot nebezpečné a stejně tak holá pole, na kterých se v teplejším počasí mohou množit plísně a další choroby nebo škůdci. „Nejlépe by bylo, kdy trochu mrzlo a napadlo pět centimetrů sněhu. Nikdo by se nezlobil, ani my, ani běžkaři," říká předseda Zemědělské společnosti Dubné Jiří Návara.

Ozimé pšenice zde mají na ploše 830 hektarů, řepkou oseli 300 hektarů. „Zimu jsme prakticky nezažili," dodává Jiří Návara o posledních týdnech a upozorňuje, že střídání teplot kolem nuly rostlinám nesvědčí, protože mrazy by pak  mohly poškodit třeba kořenový systém.

Zatím jsou ale ozimy podle Jiřího Návary na polích okolo Dubného a Žabovřesk v dobrém stavu. Ozimá pšenice, ječmen i žito jsou až přerostlé, protože počasí jim svědčilo.

Ale všeho moc škodí, a to platí i v zemědělství. „Do neděle to vegetovalo," říká k ozimům bez valné radosti agronom Petr Šesták ze ZOD Olešník, kde mají 160 hektarů ozimé řepky a 275 hektarů ozimé pšenice. Podle Petra Šestáka už by rostliny měly být měsíc nebo déle v žádoucím zimním klidu.

Když je vegetace ukončena, rostlinám mráz tolik nevadí, protože v nich není příliš vody. Asi nejhorší by bylo, kdyby na pole bez sněhu přišly holomrazy patnáct nebo dvacet stupňů pod nulou. To by potom celé lány byly na jaře k zaorání. Silnější mrazy ale zatím předpovědi meteorologů naštěstí nenaznačují.

V zimě ale nemusí škodit jen mráz. „Když je takhle mírná zima, je víc chorob a škůdců," varuje Petr Šesták. U rostlin, které „nespí", hrozí také plísně. Jsou na polích znát například podle soukromého zemědělce z Čihovic Jiřího Netíka mladšího.

Na silné porosty také nesmí přijít mokrý sníh. „Rostliny jsou docela silné. Nejhorší by bylo, kdyby teď, když je teplo, napadl mokrý sníh. Když napadne na rozmrzlou půdu, rostliny, které vegetují, se zapaří a mohly by shnít," zmiňuje další nebezpečí, které polím hrozí, Karel Štangl, předseda ZD Čížkrajice. Dodává ale, že počasí je málokdy ideální.

Hlavní obavu nyní zemědělci mají z toho, aby zima nepřišla se zpožděním. „Hlavně  aby počasí nebláznilo na jaře  a nebyla zima až do dubna," říká Jiří Návara a připomíná loňské studené jaro, které postihlo hlavně kukuřici.