Může se pochlubit pořádnou odvahou. Strážnice českobudějovické městské policie dopadla prchajícího zloděje kol. Pustila se s ním do souboje, při kterém využila speciální výcvik. I přes hrdinský čin zůstává skromná a o publicitu nestojí.

Strážnice jela v první polovině února z českobudějovické Stromovky směrem do centra. Na lávce u Kauflandu se rozhodla zkontrolovat cyklistu. „Místo toho mi ale začal nadávat a dal se na útěk," popsala drobná blondýnka.

Prchnout ho však nenechala. Nejdříve ho pronásledovala na kole, pak za ním i běžela. „Sjel zpátky do Stromovky a když vjel na trávu, tak z kola spadl," popisuje strážnice.

Když ho dostihla a zadržela, zavolala na pomoc kolegy. Jeden z nich se jí zeptal, proč nemá zadržený pouta. „Jsem ráda, že klečím já na něm a ne naopak," odpověděla s úsměvem.

Důvod útěku šestatřicetiletého muže z Českobudějovicka se rychle objasnil. Kolo, na kterém jel, bylo kradené.

Strážnice podle vlastního názoru využila moment překvapení. „Určitě nečekal, že by ho mohla sama ženská pronásledovat a pak se s ním pustit do souboje," říká žena s výtečnou fyzickou kondicí.

Tu získala i díky speciálnímu výcviku v rámci služby. „Člověk musí hlavně jednat rychle," popisuje žena, která u městské policie v krajském městě působí už třináct let.