V Českých Budějovicích už několik týdnů trvá podivný stav, kdy v čele města stojí jen pověřený náměstek primátora a nikoliv primátor. Rada města pak má šest místo jedenácti členů. Dosavadní koalice ANO 2011, HOPB, KDU-ČSL a TOP 09 totiž neustála tlak opozice, zejména ČSSD. Ta v červnu docílila odvolání primátora Jiřího Svobody a některých náměstků. Od té doby politici vyjednávají o lepší koalici, která by dokončila volební období. Důležitá schůzka se konala v neděli. Sešli se zástupci ANO 2011, ČSSD, KDU-ČSL a ODS.

„Zúčastněné strany seznámily ostatní se svými podmínkami pro případnou spolupráci," říká ke schůzce Jiří Svoboda (ANO 2011) a dodává, že další jednání je domluveno na čtvrteční večer. Případných variant řešení současné situace je ovšem více. Jiří Svoboda nevylučuje ani to, že by mohla nějakým způsobem pokračovat i dosavadní koalice či spolupráce ANO 2011 s HOPB. „Možné je všechno," říká Jiří Svoboda s tím, že hlavní problém je jen těsná většina 23 hlasů pro případnou koalici ANO 2011, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Příliš to připomíná problémy dosavadní koalice. Jenže hledání dalších spojenců je podle Jiřího Svobody problematické, některé strany nechtějí TOP 09, jiné KSČM… Samotné hnutí ANO 2011 nehodlá stavět koalici s pomocí nového nezávislého klubu, jenž sdružuje i několik odpadlíků z ANO 2011, kteří v červnu podpořili odvolání Jiřího Svobody z křesla primátora .

„My to považujeme pořád za otevřené," říká k vyjednáváním o možné nové koalici Ivo Moravec z HOPB. Dodává, že jeho strana počítá i s dalšími schůzkami s politickými partnery.

Pro ČSSD by nová koalice ANO 2011, ČSSD, KDU-ČSL a ODS byla dobrou variantou. „Myslím, že by tato koalice mohla vzniknout," říká za ČSSD zastupitel Miroslav Joch, který dodává, že se možná podaří získat i podporu někoho dalšího nad rámec 23 hlasů. Jestli se stihne vše vyřešit do zářijového zastupitelstva, to Jiří Svoboda neví. „Jsem vždy optimista," říká a zároveň upozorňuje, že neví, jak budou strany fakticky postupovat.