Dívky si hrozivého pádu muže všimly při cestě na baseballový trénink. „Udělal snad tři kotrmelce," popisuje Nicole Hálová. „Okamžitě jsem volala na Ginu, že k němu rychle běžíme," dodává.

Dívky se rozhodly zavolat odbornou pomoc a s mužem komunikovaly až do jeho předání záchranářům. „Až když jsme pokračovaly v cestě na trénink, tak nám došlo, co se vlastně stalo," svěřuje se Gina Maria Guffanti.

Čin děvčat ocenil i starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. „Nejdříve jsem navrhoval, že jim koupíme hodinky. Ale pan ředitel se svojí zástupkyní mě celkem správně navedli k tomu, že nějaký drobný šperk by jim udělal daleko větší radost. Takže kromě kytky jsme jim darovali brož. Je to hezký příběh, kterých je dnes málo, proto jsme ho chtěli náležitě ocenit. Na děvčata jsme pyšní," sdělil Tomáš Jirsa.

K odhodlání Nicole a Gině pomohl fakt, že zdravovědu se učily na základní škole. „Bez této zkušenosti bychom asi jen zavolaly sanitku, ale nic více," shodují se. 

Sám zraněný od dívek nechtěl pomoci. „Tvrdil, že zavolá synovi," říká Nicole.

Dívky se však nenechaly odradit. Zavolaly záchranku, což oceňuje Petra Kafková, mluvčí jihočeských záchranářů. „V tom byl jejich velký přínos. Když by tam muž zůstal ležet, vzhledem ke zlomenině mohl mít trvalé následky. Transport sanitkou byl jediné možné řešení," uvedla mluvčí.
Do příjezdu sanitky už muž začal s dívkami i spolupracovat. „Poprosil nás, jestli bychom mu z tašky vyndaly pláštěnku. Strašně totiž pršelo," popisuje Nicole.

Čekání na příjezd záchranářů jim přišel jako obrovsky dlouhá doba. „Snažily jsme se s pánem ale celou dobu komunikovat, aby nespadl do šoku," vzpomíná Gina.

Na trénink se vůbec nemohly soustředit

Když se dočkaly, od lékařů se dozvěděly, že odvedly dobrou práci. Jako kdyby se tak nic nestalo, pokračovaly na trénink. „Paní učitelka nám chtěla vyčinit, že jdeme pozdě, tak jsme všem popisovaly, co se vlastně stalo," říká Nicole Hálová.

Na trénink se ale plně soustředit nemohly. Jednak jim začalo docházet, co se stalo a pak jim také začali volat policisté. „Ptali se nás třeba, jestli pán spadl sám, nebo jestli tam ještě někdo byl," prozrazuje Nicole.

Ředitele školy Jaroslava Schmieda potěšilo, že žákyně kromě znalostí zdravovědy prokázaly i své morální vlastnosti. „Nejen, že správně první pomoc poskytly, ale hlavně se neváhaly se do ní pustit," poukázal Jaroslav Schmied.