Dopad dvou podle všeho ruských raket na polské pohraničí a smrt dvou Poláků je zřejmě zlomovým bodem ruské agrese proti Ukrajině. Z pohledu Ruska se stalo něco, co se stát nemělo. Ale k čemu stále bezohlednější ruské útoky na civilní cíle po celé Ukrajině směřovaly. K tomu, že nepřesné ruské rakety budou tak dlouho dopadat na cíle v polsko-ukrajinském pohraničí až jednou dopadnou za něj, prostě při počtu ruských útoků a snižující se kvalitě ruských raket někdy muselo dojít. Stalo se to asi už teď a je to podle všeho obrovský průšvih.

Cest z něj je několik. Jedna dobrá, která paradoxně bude směřovat ke konci války. Rusko pod hrozbou odvety NATO v rozporu se svojí tradiční strategií „zatloukat, zatloukat, zatloukat“ přizná pod tíhou důkazů vinu. Odškodní Polsko jako stát i polské pozůstalé po dvou obětech a nahradí všechny způsobené škody. A ohlásí něco jako ukončení útočných operací na Ukrajině, zasedne k jednacímu stolu a po klopotných jednáních vznikne například pod společným patronátem Číny a USA přijatelná mírová dohoda. Tomu však přinejmenším první ruská reakce, která označila zprávy o dopadu ruských raket ve východním Polsku za provokaci, zatím nenapovídá.

Druhou možností je, že Rusko se dál bude chovat vzpupně a vyprovokuje NATO k tvrdé odvetě. Například útoku na ruské vojenské základny v Kaliningradu, nebo k potopení většiny Černomořského loďstva na Krymu. Nebude to ještě znamenat vyhlášení války mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem, ale nepochybně se k tomu Moskva a NATO výrazně přiblíží.

Ruská válečná loď vystřeluje raketu na Ukrajinu, 11. října 2022
Polsko předvolalo ruského velvyslance. Ministerstvo: Raketa byla ruské výroby

Třetí variantou je, že Washington dá Moskvě jasně najevo, že buď s válkou proti Ukrajině v její dosavadní podobě skončí, nebo Kyjev dostane zbraně schopné zasáhnout ruské území. Dalekonosné raketové systémy, americké letouny a tanky. Omezená válka, která se dosud omezovala jen na ukrajinské území v jeho mezinárodních hranicích, se tak může změnit v neomezenou, byť stále v rusko-ukrajinském obsazení. Zvýší to ale riziko použití jaderných zbraní Ruskem, a ještě brutálnějších ruských útoků proti ukrajinským civilním cílům.

Zda dojde k nějaké z těchto variant, nebo to bude nějaký jiný scénář, je těžké předpovědět. Jisté je ale jedno, raketová válka proti civilním cílům po celém území Ukrajiny, tak jak jí vedlo v posledních týdnech Rusko, nemůže pokračovat. V opačném případě se Rusko výrazně přiblíží k tomu, že válka proti Ukrajině se změní v konflikt mezi Ruskem a NATO. Což je něco, čemu chtěla jak Aliance, tak svým způsobem i Kreml zabránit.

Pokud se informace o výbuchu dvou ruských raket ve východním Polsku potvrdí, bude to každopádně znamenat výrazný zlom ve válce na Ukrajině. Zlom, po kterém se musí něco stát, protože to nejde jinak.

P.S. Informace o tom, že do Polska dopadly rakety vystřelené Ukrajinou ve snaze sestřelit ruské útočící rakety situaci ve své podstatě nemění. Smrt dvou polských občanů je důsledkem ruského raketového útoku na Ukrajinu a přenesení raketového ostřelování Ukrajiny až k samé hranici Ukrajiny s NATO. Konečnou odpovědnost za tragické škody nese Rusko. Pouze odpověď NATO bude složitější a strukturovanější než v případě, že by šlo přímo o rakety vypálené Ruskem.