Pětikoalice tak dlouho odmítala plošná opatření, až se rozhodla k nim přistoupit. A přitom trvat na tom, že jimi nejsou. Ačkoliv drahota zasahuje už nejen nízkopříjmové obyvatelstvo, ale i střední třídu, Fialův kabinet není schopen překročit vlastní ideologický stín. A tak předvedl neuvěřitelný taneček kolem pětitisícového bonusu na děti do 18 let.

Nejdříve lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka sdělil, že přídavek se bude týkat rodičů s čistým příjmem do jednoho milionu korun. Odpírači helikoptérových peněz se vyděsili a po třech dnech ministr financí Zbyněk Stanjura přišel s korekcí směrem k hrubé mzdě. To muselo způsobit úřednictvu vrásky, protože všechny dávky se vztahují ke mzdě čisté, neboť pro kondici domácností je zásadní, kolik jim reálně přistane na účtu.

Kateřina Perknerová
Začátek konce Cermatu

A přidaly se další otazníky. Proč je příspěvek ohraničen věkově, nikoli věcně? Kdo na něj bude mít nárok v rodinách se střídavou péčí? Jaké příjmy se do limitu budou započítávat? Zkrátka vláda zjistila, že je víc otázek než odpovědí, takže rozhodnutí o podobě bonusu odložila o týden.

Premiér Fiala místo pokorné omluvy nezapomněl vynadat svému předchůdci Babišovi a okřiknout ho, že by měl mlčet, a ne kabinet kritizovat. Jenže od toho lídr opozice je. Navíc teď má v mnohém pravdu, neboť lidem v nesnázích se musí pomoci rychle, nečekat na předvolební měsíc a nevymýšlet složité cesty k vylepšení jejich finanční situace.

Martin Komárek
Volím! Dopisem?

Sousední země zvolily jednoduchou cestu. Poslaly všem lidem v určité příjmové kategorii nebo vychovávajícím dítě jednorázovou dávku, aniž by museli cokoliv prokazovat. Nebo zvýšily přídavek na dítě či slevu na poplatníka. Česká vláda se motá v kruhu a je sinalá hrůzou, že by pár stovek navíc dostal někdo, kdo by na ně podle tabulek a sto padesáti kritérií neměl nárok. A navíc to ani neumí lidem vysvětlit.