Otázek a problémů, jež se začínají vynořovat na pomyslném horizontu, vidíme nepřeberně. Omezme se však nyní na politiku. Ta se v naší mediální době, v éře videopolitiky stále víc mění v pouhé divadlo před kamerami a na sociálních sítích.

Takže vlastně ani není divu, že největší reklamu ohledně šití, distribuce či prodeje roušek si udělali – oproti osobám nezištným – herci a politici. Postavy živící se sebeprezentací. Andrej Babiš z nich zašel jako obvykle nejdál, přičemž veřejně sliboval, že ústenky osobně na požádání doveze komukoliv kamkoliv…

Roberto Brazzale pro Deník: I v „nekoronavirových“ dobách ztrácí Itálie životy

Zároveň s tím podprahově přesvědčuje domácí či cizí, o kolik životaschopnější je její politický systém v době krizové zátěže. Nemluvě o tom, že se koronavirus oficiálně svádí na cizince a vyzdvihovány jsou případy domácího hrdinství, čímž dochází k „forsírování“ nacionalistických nálad Číňanů.

Zeman mluvil o lásce. Lidé shazují roušky

S počátkem v 90. letech, kdy se vážně hovořilo o konci dějin, neboli definitivním vítězství liberální demokracie ve světě.
 
Nedělejme si také iluze, že se nebude ještě dlouho po odeznění pandemie mluvit o koronaviru jakožto o příčině všeho zla. „Žraloci“ mezi námi jím zkusí překrýt veškeré své hříchy a budou naň svalovat každý problém. Jak třeba dlouhodobou stagnaci mezd, tak rovněž potřebu zvýšeného dohledu nad občanstvem.

Pásky kolem osad nic neřeší

Snahu nasazovat lidem náhubek, chcete-li. Takhle to bohužel téměř vždy v dějinách bylo, když veřejnost zůstala pasivní. Třeba jako ve zmíněné Číně, odkud se stále více šíří „infekce“ moderních technologií, jež slouží ke kontrole řadových obyvatel: k lepšímu dohledu pánů nad kmány. Krize je tudíž opravdu příležitostí. Pro každého z nás.

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.