Pro hospodské je bolestné zavírat v deset hodin večer. Pokud se nákaza rozšířila z půlnočních radovánek, je to správné rozhodnutí. Zavřít druhý stupeň a střední školy je mnohem těžší. Je to rána pro žáky i jejich rodiče. Společnost, kde nefungují školy, jako by nežila. Jenže pokud se infekce šíří ve školách, je nutné vrátit se k výuce na dálku.

Prymulovo číslo

Velmi nepříjemné bude i omezení soukromých i veřejných shromáždění. I to však má přijít. V Británii, která na tom není v porovnání nakažených vůči počtu obyvatel tak zle jako Česko, už teď zavírají proslulé puby v deset večer. A sejít se smí nanejvýš šest lidí.

Není důvod jakkoli váhat s dalšími omezeními. Nejsou to ničivé zásahy do hospodářství ani do soukromých životů. Čím dřív budou zavedena, tím dřív mohou být zrušena.

Vezměme školy. Vyhlasme teď hned čtrnáctidenní přechod na dálkovou výuku. Není to lepší než se potácet v neustálém strachu a napůl v karanténě a pak mít stejně zavřeno ne dva týdny, ale dva měsíce?

Vojtěch odchází, Prymula přichází

Nejen česká, ale celosvětová zkušenost ukazuje, co na koronavirus funguje: méně společenských kontaktů, roušky a hygiena. Není proč otálet. Protestní hlasy nemají být slyšeny, když běží o život.