Peněženku také tolik nebudou bolet náklady na přepravu materiálu a zemní práce, protože dřevěné komponenty jsou oproti svým konkurentům lehčí, stejně tak likvidace odpadu bude jednodušší, moc ho totiž nebude. Stavět budete pomocí „suché technologie“ rychle, bez technologických přestávek a bez ohledu na počasí. Pokud jde o rychlost výstavby, nemají dřevostavby konkurenci, do několika týdnů můžete usínat v nové ložnici.

Nevlídné vršovické podkroví rekonstrukce proměnila v příjemný prostor plný světla.
Unikátní proměna. Místo klasického stropu v podkroví zvolili síť

Titulní strana magazínu BydleníTitulní strana magazínu BydleníZdroj: archiv DeníkuDřevostavby už dávno ztratily pověst řešení z nouze, které se osvědčí u víkendové chatky. Přibývá lidí, kteří při výstavbě svého rodinného domu sázejí na dřevo místo zdiva. Podle údajů Českého statistického úřadu tvoří dřevostavby necelou pětinu nově postavených rodinných domů, ročně si takové bydlení pořídí zhruba tři tisíce investorů.

Pokud právě podobnou volbu zvažujete, zkuste si na misku vah položit argumenty zastánců a odpůrců. Cena tím správným vodítkem nebude, protože u dřevostavby je srovnatelná s náklady, které vynaložíte na dům zděný. V případě menšího pozemku už je ale její výhoda zřejmá. Tloušťka obvodové stěny dřevostavby je oproti jiným konstrukcím menší, přičemž potřebné tepelněizolační parametry jsou srovnatelné. Odhady hovoří o úsporách zhruba desetiny plochy na stejném půdorysu, což ve výsledku může znamenat třeba šatnu nebo technickou místnost navíc.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků

Moderní dřevostavba v energeticky pasivním standardu spolu s koupacím jezírkem, permakulturní zahradou
Dům jako z pohádky. Dřevostavba na úpatí Jizerských hor je klíčem k přírodě

Dále v magazínu najdete:

- Inspirace: Otické hrátky s prostorem
- Rozhovor: Designér Jakub Pollág
- Automix: partťák do hor i sněhu

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.