Na světě je tato jednoduchá a funkční metoda známá již více než 2000 let, ale Evropu si podmanila teprve v posledních desetiletích. „Důvodem, proč je tak úspěšná, je omezení povrchového odparu vody, ke kterému dochází při klasickém povrchovém zavlažování, kropení a kapénkování. Drtivá většina vody se ztratí z povrchu záhonu odparem dříve, než se dostane ke kořenům rostlin,“ představuje výhody metody Šárka Bočková, permakulturní zahradnice, která u nás oživila starobylou technologii zavlažování pomocí hliněných nádob nazývaných olla. Slovo olla pochází ze Španělštiny a znamená hrnec.

Ekologická: Šetří vodu

Použitím nádoby ušetříte až 50–90 % vody ve srovnání s klasickou povrchovou zálivkou. Přímo totiž zavlažuje kořeny rostlin, čímž se snižují ztráty spojené s odpařováním a odtokem vody. Podpovrchové zavlažování dále omezuje růst plevelů, což nás nenutí k používání toxických herbicidů na hubení plevelů.
„Tento zavlažovací systém je velmi prospěšný pro kořenový systémy rostlin – podporuje jejich hustý a košatý růst, díky tomu jsou rostliny schopny efektivněji přijímat živiny a vodu z půdy. S menším používáním vody a hnojiv získáte i větší výnosy pěstovaných rostlin,“ říká Dita Olšiaková ze společnosti Voda rostlinám.

Pupkovec jarní. Oslavte příchod jara s netradičními exoty!
Stop jarní nudě. Pusťte si do zahrady něco extra

Rostliny zalévané zahradní nádobou jsou silnější, odolnější vůči chorobám a v případě jedlých rostlin dokonce chutnější. Zahradní nádoba olla je vyrobená z keramické hlíny, je tudíž šetrná k přírodnímu prostředí a může být recyklována.

Praktická: Šetří váš čas

Zahradní nádobu stačí zakopat do země a naplnit vodou. Rostliny pak vysazujeme kolem nádoby ve vzdálenosti cca 30 cm. Než se však rosliny zcela napojí na zdroj vody v nádobě, je nutné je zalévat povrchově. Pětilitrová olla dokáže obhospodařit cca metr čtvereční, což odpovídá cca 8 rostlinám.
„Rostliny cítí zdroj vody, protože voda z nádoby vzlíná do okolní zeminy. Rostliny pak obrostou nádobu kořínkama a začnou čerpat vodu přímo z nádoby.

Zahrada Hodkovičky.
Nová podoba zahrad: Jahody a bazén se začínají měnit za stromy a keře

Jedná se o kontrolované zavlažování rostlin, protože si berou tolik vody, kolik potřebují,“ říká Bočková. Vodu v nádobě doplňujeme každých 5–7 dní, naše zavlažovací aktivita se tak sníží až 5–6násobně. „Malá ollka se mi také velmi osvědčila při pěstování kuchyňských bylin doma, které jsou náročnější na pravidelné zalévání,“ dodává Olšiaková.

Další časovou úsporu získáme i tím, že se nebudeme muset tolik krčit nad záhony a zbavovat se otravného plevelu, zavlažovací systém olla mu totiž neprospívá. A nakonec se nemusíte bát, že když odjedete na týdenní dovolenou, tak vás po příjezdu domů budou čekat jen suché a vyprahlé záhony. OLLA se totiž o vše postará.

Pro jaké rostliny je olla vhodná?
sazenice veškeré plodové zeleniny: rajčata, salát, květák, zelí, papriky, fazole, pórek, cibule, okurky, cukety a další druhy zeleniny
smíšená výsadba zeleniny a bylin
rostliny pěstované v květináčích a kontejnerovaných nádobách
trvalky okrasné i užitné
keře a mladé stromy
pokojové rostliny

Hlavní přínosy:
snižuje množství vody
zdravější kořeny, zdravější rostliny
zvýšení výnosů
omezení růstu plevelů
omezení výskytu škůdců a plísňových onemocnění
úspora času