Jahodník po letní sklizni potřebuje čištění, pletí a výživu, proto za dva či tři týdny po poslední sklizni všechny trsy pečlivě okopejte a odplevelte. Vůbec není od věci, když také prokypříte ušlapanou půdu mezi řádky. Nejprve však odstraňte nastýlku. Šlahouny začínají vytvářet mladé rostliny, můžete z nich odebrat sazenice pro vlastní potřebu. Nejkvalitnější jsou ty, které rostou nejblíže mateční rostliny.

Nejenom k venkovským a rekreačním stavením se dobře hodí plot z dřevěných latí a prken.
Plot by měl plnit roli estetickou i ochrannou. Vhodným materiálem lze ušetřit

Jahodník vysiluje tvorba dceřiných odnoží, proto zbylé šlahouny odstříhejte. Plevel odstraňte ručně a zároveň jahody mělce okopejte. Ze zanedbaných porostů sežněte staré listy asi 5 cm nad srdéčky, aby rostliny obrostly do zimy novými. Sežínání proveďte co nejdříve, protože jahodníky zakládají květní pupeny pro další úrodu už od poloviny září. Pokud však pěstujete stáleplodící odrůdy, staré listy neodstraňujte.

Nezapomeňte, že mělce kořenící jahodník potřebuje nadále zalévat. Důležitým krokem je i přihnojení. Od září byste neměli používat přípravky, které mají vyšší obsah hořčíku a dusíku. Daleko vhodnější jsou hnojiva s fosforem, draslíkem a vápníkem. Vyčištěné rostliny je vhodné ošetřit ochranným postřikem proti houbovým chorobám. Pokud se objeví bílá nebo fialová skvrnitost, postižené listy je třeba pokosit, pečlivě vyhrabat a spálit. Jahodníky po sklizni mohou napadat také různí škůdci. Mezi nejobávanější patří květopas a roztočík.

Obměňujte záhon

Jahodník není dlouhověká plodina, proto byste měli každým třetím až čtvrtým rokem záhon kompletně obměnit. Uvolněný záhon můžete využít pro pěstování podzimní zeleniny nebo zelené hnojení. Příprava nového záhonu pro pěstování jahod si vyžádá čas. Použijte výživnou kompostovou zeminu, kterou dobře odplevelte. Ošetřené půdě dejte tři týdny klidu na ulehnutí a pak teprve vysazujte.

Trávu můžete mít i vyšší, vždy je ale nutné dodržovat pravidlo, že byste měli snižovat výšku stébel pouze o třetinu.
Letos tráva roste jako zběsilá, říká profesionální sekáč

Šikovným pomocníkem může být netkaná textilie, kterou položíte na záhon. Na rozdíl od fólie z PVC po zálivce či dešti nevznikají na jejím povrchu kaluže, povrch rychle osychá, snižuje se tak znehodnocení jahod hnilobou a ušetří vám okopávání a pletí. I odstraňování šlahounů bude jednodušší, protože nové odnože nemohou na textilii zakořenit, stačí je proto jednoduše zdvihnout a odstřihnout.

Období pro zakládání nového porostu jahodníku začíná koncem srpna. V září se jahody vysazují nejčastěji. Jestli budete používat vlastní sazenice, nebo zvolíte certifikovanou sadbu, je na vás. Důležité je, aby měly čas vyzrát. Rostliny pro výsadbu musí být svěží. Mějte na mysli, že kořenům jahodníků nejvíce škodí přímé sluneční paprsky, proto vysazujte vždy buď navečer, nebo za podmračeného počasí, nejlépe před deštěm nebo po něm. Správně zasazená sazenice by neměla jít vytáhnout, pokud ji uchopíte za listy. Nově založené záhony posílíte mulčem dobrého kompostu. Sazenice se lépe ujmou a bezpečněji přezimují.