Koupaliště a kemp Pecka na Novopacku se poslední roky umísťuje v první desítce nejlepších kempů v republice. Nabízí zázemí v chatkách, karavanech a stanech. Koronavirus odsud hosty nevyhnal. Naopak, zájem je takový, že tu musí návštěvníky odmítat.

„Nechceme překračovat kapacitu, chatky máme vyprodané celé léto, co se týče stanů a karavanů musíme dávat o víkendech stop stav,“ říká provozovatel kempu a koupaliště Jaroslav Hudec. O koupání je letos kvůli počasí menší zájem, vodní plochu využívají především lidé z kempu.

Jičínské městské koupaliště zažívá podle správce areálu Miroslava Petržilky jednu z nejhorších sezón za poslední roky. „Návštěvnost je nízká i přes hezké počasí,“ posteskl si. Lidé prý dávají přednost turistice, plno je na vyhlídkách v Prachovských skalách, na hradech a zámcích.

Soud, ilustrační foto
Za vraždu novorozence 16 let. Vrchní soud potvrdil trest pro ženu z Jičínska

Milovice u Hořic provozují kemp i koupaliště. „Kemp máme zaplněný, je vidět, že lidé nevyjíždí do zahraničí. Provoz bude stejně prodělečný, protože jsme letos investovali do oprav koupaliště přes milion korun. Vyděláme tak tři sta tisíc. Po sezóně budeme muset asi přehodnotit ceny,“ míní starosta Alois Jirsák.

Vyhlášené koupaliště a kemp Lodín na Hradecku rovněž potvrzuje slabší návštěvnost především na koupališti. Kemp je ale i tady zaplněn. Provozovatelem zařízení je obec. Na konečné bilancování je prý ještě brzo, srpen třeba přinese změnu. „O ubytování je větší zájem než vloni, s koupáním je to výrazně horší,“ přiznává provozovatel. Letos tu přitom na koupališti zprovoznili pro děti mlhovače a slunečnou loučku.

Jak za starých časů to vypadá v Jinolicích. Včera byla parkoviště u Oborského rybníku přeplněná. „Jsme tu poprvé, je tu krásně,“ hodnotí zázemí maminka z Mladé Vožice, která je s rodinou ubytována poblíž malebných Trosek.

Domov důchodců Černožice.
Domov důchodců v Černožicích má pět nakažených zaměstnanců koronavirem

Elánem nabitý je i správce zdejšího kempu Tomáš Hůla, který ještě v červnu proklamoval dramatické scénáře. Dnes je plný optimismu. „O víkendu máme kemp plný ze sedmdesáti procent, v týdnu tak na padesát procent. Od července lidi jezdí, sezóna je lepší, než jsem předpokládal,“ říká s radostí. Letošní návštěvnost bude podle jeho mínění na úrovní 65 procent minulých let, a to z důvodu výpadku dubna a května.