1. Katakomby a podzemí Litoměřic

Litoměřické podzemí patří k těm největším v České republice. Chodby o délce tří kilometrů protkávají sklepy, které někde zabírají až tři patra. Pro návštěvníky je zpřístupněna část dlouhá 366 metrů a po cestě nahlédnete do lapidária oblastního muzea. Podzemí prochází pod dvouhektarovým Mírovým náměstí a ve středověku spojovalo kostely a kláštery na různým místech Litoměřic.

Nad řekou Radbuzou se v Chotěšově tyčí majestátní klášter premonstrátek. Pamětihodnost z počátku třináctého století patří k nejstarším památkám na Plzeňsku.
Nejen ráj pivařů. Na Plzeňsku okouzlí zámky, kláštery i moderní muzea

2. Terezín

Město Terezín založil na konci osmnáctého století Josef II., dnes je však známé především jako bývalý internační tábor židovského obyvatelstva za druhé světové války. Předtím město sloužilo jako pevnost a vězení, ve které zemřel třeba Gavrilo Princip, který spáchal v roce 1914 atentát na Františka Ferdinanda d´Este. V roce 1941 zde vzniklo ghetto, kam byli deportováni Židé do doby, než putovali do vyhlazovacích táborů. Terezín se skládá z Malé a Velké pevnosti, jejichž součástí je mnoho muzeí a památníků.

3. Rozhledna Mostka

Rozhlednu z konce devatenáctého století najdete na Mostné hoře hned u Litoměřic. Věž rozhledny Mostka se tyčí do výšky dvaceti metrů a nahoru vystoupáte po 96 schodech. Otevře se vám výhled na krajinu Českého středohoří, zejména na Litomeřicko, Terezínskou kotlinu, ale i horu Říp. Rozhledna je dostupná jak pro pěší, kteří se budou muset vypořádat s prudkým stoupáním na horu, tak i pro auta.

Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře: Vrcholné dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela patří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
Žďárské vrchy: To je oáza nedotčené přírody i slavný kostel od Santiniho

4. Věž Kalich

Krásný výhled na Litoměřice a okolí vám nabídne vyhlídková věž Kalich umístěná v litoměřické radnici. Kalich je mimo jiné symbolem města a připomíná místní vinařskou tradici. Původně pozdně gotický dům z první poloviny šestnáctého století pro rodinu Mrázů z Milešovky postavil italský stavitel Ambrož Balli. Dnes v domě sídlí městský úřad a informační centrum.

Litoměřicko, tipy na ubytováníZdroj: Deník

5. Máchova světnička

O životě slavného básníka Karla Hynka Máchy se dozvíte v Máchově světničce v Litoměřicích. Nachází se v domě Na Vikárce, kde Mácha bydlel a 6. listopadu 1836 zemřel. Mimo ponaučení o životě autora Máje si přečtete i další ukázky z básníkovy tvorby. Děti se při prohlídce zabaví pracovními listy. K absolvování prohlídky je potřeba domluva v hlavní budově litoměřického muzea.

6. Litoměřický hrad

Bývalý královský hrad patří k nejstarším stavbám v Litoměřicích. Byl postaven už ve třináctém století a později byl přebudován na pivovar. Dnes je zrekonstruovaný hrad věnován vinařství. Najdete v něm stálou expozici českého vinařství s názvem Cesta za vínem. Výstavu si můžete nejen prohlédnout, ale k dispozici je i ochutnávka produktů vinařů ze všech koutů Čech.

Krápníkové jeskyně Kateřinská a Balcarka.
Krásy Moravského krasu: tmavé jeskyně, indigový modrotisk a pestré květy

7. Porta Bohemica

Vulkanická činnost, osamocené hory a hluboká romantická údolí vzniklá činností řeky Labe. Tak vypadá oblast Porta Bohemica, Brány Čech, kde Labe vstupuje do Českého středohoří. Území je vyhlášeno za chráněnou krajinnou oblast s přírodními rezervacemi, ve kterých se dá narazit na mnohé vzácné rostliny a živočichy. Najdete tu třeba rostliny čeledi vstavačovitých nebo největší české ještěrky - ještěrky zelené - či ledňáčka říčního. Na území převažují dubohabrové lesy, ve vyšších místech buky.

8. Říp

Památná hora Říp patří mezi nejvýznamnější místa české národní historie. Vztahuje se k ní pověst o příchodu Čechů do země. Čedičová hora o výšce 456 metrů nad mořem jde vidět ze širokého okolí. Na jejím vrcholu se nachází románská rotunda svatého Jiří a svatého Vojtěcha, která vznikla už v první polovině jedenáctého století. V roce 1126 ji rozšířil kníže Soběslav I. na památku vítěství v bitvě u Chlumce.

Mám rád jídlo a gastronomii

PRO GURMÁNY
Radniční sklípek v Litoměřicích v sobě snoubí to nejlepší z moderní, ale i tradiční kuchyně. Vychutnáte si burger z prvotřídního hovězího plemene Angus nebo třeba poctivou kulajdu. Pochutnáte si na domácích dezertech a to vše spláchnete dobrým pivem nebo místním vínem. Obsluha je milá a pozorná, prostředí příjemné a se skvělou historickou atmosférou.

KOUSEK ITÁLIE
Palačinky s ovocem nebo krémová míchaná vajíčka. Ty nejlepší snídaně a mnohem víc si vychutnáte v litoměřickém bistru Mercato33, která vás vezme na středomořské italské pobřeží. Postará se o vás milá obsluha a moderní interiéry lahodí oku. Nechybí ani tradičně výborná italská káva. Pokud chcete zajít na snídani nebo na kávu s něčím k nakousnutí, tak je to místo právě pro vás.

Třetím největším zámeckým komplexem v České republice je hrad přestavěný na zámek v Jindřichově Hradci.
Rybářský ráj a renesanční skvosty. Třeboňsko skrývá nespočet krás

KAM NA VÍNO
Že se víno v České republice nedělá jen na Moravě, ale i v Čechách, ví snad už každý. Jedno takové vinařství je Žernosecké vinařství, kde produkují výtečné bílé i červené víno. Nejrůznější vzorky můžete ochutnat na degustaci v příjemném prostředí historického sklepení. Vinařství najdete v areálu zámku ve Velkých Žernosecích, kde se můžete i ubytovat.

MÁM RÁD PIVO
Pivovarská restaurace Biskupský pivovar U sv. Štěpána nabízí vlastní pivo z minipivovaru, v nabídce jsou klasické ležáky jedenáctky nebo svrchně kvašené speciály typu ALE. Doplňují ho hotovky za příjemné ceny. Jídlo si vychutnáte v hezkém prostředí s výhledem přímo na varnu piva.

Litoměřicko, tip reportérkyZdroj: Deník

Mám rád klid a pohodu

ZA UMĚNÍM
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích nabízí to nejlepší z české výtvarné kultury. Najdete tu sál gotiky, sál renesance nebo třeba sál baroka. Sbírka starého umění vám dokáže, že Litoměřicko a severozápadní Čechy byly vždy významným kulturním místem, v expozici umění devatenáctého a dvacátého století poznáte dynamiku a pestrost umění těchto let.

Dominantou národního parku České Švýcarsko je bezesporu Pravčická brána nedaleko Hřenska.
Sněhurka a mlýn pro princeznu. Českosaské Švýcarsko láká na magii přírody

TIP NA ZÁMEK
Zámek Doksy vznikl v polovině šestnáctého století a během třicetileté války byl několikrát vydrancován. Dnes je zámek nově zrekonstruovaný a najdete v něm různé výstavy. Navštívíte prohlídkový okruh věnovaný Valdštejnům, bývalým majitelům zámku. Nachází se zde i muzeum Čtyřlístku, které zaujme děti i dospělé.

ZA BÁSNÍKEM
Památník Karla Hynka Máchy se nachází v zachovalém historickém domě v Doksech. V roubené stavbě se šindelovou střechou najdete expozici věnovanou životu a dílu proslulého básníka Karla Hynka Máchy, který pobýval nedaleko odtud u svého přítele Eduarda Hindla. Kromě toho tu najdete i výstavu věnovanou dějinám rybářství a rybníkářství na Českolipsku.

Magda Duhonská, Karolína Lundová