Za vysoce rizikovou oblast považuje Německo regiony s více než 200 novými případy na 100 tisíc obyvatel za sedmidenní období. Pokud je země hodnocena jako riziková a ne vysoce riziková, tedy když se počet nových případů na 100 tisíc obyvatel během sedmi dní pohybuje v rozmezí 50 až 199, postačí test vyhotovený do 48 hodin po příjezdu do Německa. Při příjezdu do Německa je ale nehledě na vstupní test povinná karanténa, ze které ovšem platí výjimky pro pendlery či pro tranzit.

České ministerstvo zahraničí dnes po jednání s německou stranou ČTK potvrdilo, že i pro české pendlery zůstanou stejné podmínky jako dosud a čtvrteční zpřísnění se jich zatím týkat nebude. Česká diplomacie očekává, že podmínky pro Čechy jezdící k západním sousedům pravidelně do práce budou vyjasněny v nejbližší době.

Ilustrační foto.
Bavorsko chce znovu zavést testy pro pendlery. Povinné by byly každý týden

"Nařízení od půlnoci platit bude, nicméně se zatím nebude týkat českých pendlerů. Vyjasnění podmínek pro Čechy, kteří jezdí do Německa pravidelně pracovat, očekáváme v nejbližší době. Ty se budou odvíjet mimo jiné od toho, jak se bude vyvíjet epidemiologická situace v ČR. S Německem budeme o detailech nařízení dále jednat," uvedl úřad.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn považuje nové zpřísnění podmínek za nezbytné. "Zahraniční cesty do rizikových oblastí nejsou kvůli pandemii vhodné. Kdo se jich ale ani tak nehodlá vzdát, musí se pro příště při návratu nechat otestovat," řekl Spahn, který upozornil i na hrozbu v podobě zmutovaného koronaviru. "Mutace viru jsou dalším nebezpečím pro naše zdraví. Jejich rozšíření v Německu musíme co nejvíce zabránit," zdůraznil.

Příjezdový formulář 

Vedle povinnosti nechat se otestovat musí lidé při cestách z rizikových oblastí vyplnit příjezdový formulář. Pokud do Německa lidé vstupují ze zemí mimo unijního schengenského prostoru bez vnitřních hranic, musí mít při příjezdu potvrzení o tom, že formulář vyplnili.

Schválené vládní opatření rovněž požaduje po mobilních operátorech, aby počínaje 1. březnem zákazníky po přihlášení do německých sítí informovali v textové zprávě o aktuální epidemické situace v zemi a o platných karanténních předpisech.

Česko-rakouská hranice v Dolním Dvořišti
Změna pravidel. Rakousko bude před cestami do země vyžadovat registraci

V Německu v úterý přibylo 19 600 případů nákazy koronavirem, o den dříve to bylo 12 802 infekcí. Dnes to oznámil Institut Roberta Kocha (RKI). Nemoc covid-19 už si v zemi vyžádala 42 637 obětí, z toho 1060 za poslední den. Celkem Německo s 83 miliony obyvatel eviduje přes 1,95 milionu nakažených. Vakcínu proti covidu-19 dostalo v Německu už více než 750 tisíc lidí.

Nejvíce zemřelých v souvislosti s nákazou v Německu zaznamenali minulý čtvrtek - 1188. Rekord v počtu nových nákaz je 33 777 z 18. prosince, z toho ale 3500 byly případy nahlášené se zpožděním, uvedla agentura DPA.

Německo už 24. prosince informovalo, že se v zemi poprvé prokázala přítomnost mutace koronaviru, která se objevila v prosinci na jihu Anglie. Dnes ministerstva zdravotnictví spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko oznámily, že se prokázala i přítomnost mutace viru SARS-CoV-2 původem z Jihoafrické republiky.