Využijí ho na přípravu malých koncertů, kulturních akcí, ale také svateb. „Svatebčané tak získají další místo, kde mohou strávit svůj mimořádný den. První svatba v altánu nás čeká již toto léto,“ prozradila ředitelka zámku Eva Oubělická.

Při nehodě nákladního auta vyteklo z kubíkové nádrže 150 litrů nafty.
Z nákladního auta crčela nafta. Nakonec mu upadla celá nádrž a vyteklo 150 litrů

Zájemci si ho mohou prohlédnout. „Lze u něj také strávit například piknik nebo chvíle s rodinou kdykoliv v době otevírací doby parku. Ta je v letním období denně do devíti ráno do dvaceti hodin večer,“ prozradila ředitelka zámku Eva Oubělická.

Ilustrační foto
Nová silnice 43 bez spojky s D52? Křížení dálnic v Brně zahltí auta, varují

Rizikem mohou být vandalové. „Vandalismus je bohužel nešvar, který hrozí kdekoliv. My pevně doufáme, že do zámeckého parku nikdo s takových záměrem nepřijde. Koneckonců je park střežen a na noc zamykán,“ zdůraznila Oubělická s tím, že do budoucna je v plánu další zpříjemnění okolí altánu a celého zámeckého parku instalací nových laviček a dalšího mobiliáře pro komfort návštěvníků.

Původní stavba, na základě které vznikla replika, se v tuzemsku řadila mezi unikátní památky. „Altán z osmdesátých let osmnáctého století je v Česku jediný, který byl postavený celý ze dřeva. V devadesátých letech dvacátého století zde sice byly snahy o její záchranu, bohužel se však nedotáhly do konce,“ vyprávěla historička zámku Vladimíra Zichová.

Pohled do hromadného hrobu v lokalitě U Viaduktu.
Po zábavě vytáhli Němce z hasičárny a brutálně je pozabíjeli. Je to už 75 let

Kvůli rozsáhlému poškození tak bylo rozhodnuto o zhotovení věrné repliky podle původních prvků, ale také dochovaných fotografií z konce devatenáctého století. Některé takové prvky, jako například kování, restaurátoři obnovili a použili. Jiné části se nedochovaly.