Letošní sezona na nich bude jiná nejen tím, že začne později, ale pravděpodobně se obejde i bez větších akcí. Některé už správy zámků zrušily, nad dalšími visí otazník.

„Dá se předpokládat, že dojde k omezení velikosti skupin návštěvníků. Z tohoto důvodu žádnou větší akci nechystáme. Zatím jsme zrušili projekce v rámci festivalu Jeden svět, Velikonoce na Novém Hradě, neproběhne ani Novohradská pouť a dá se předpokládat rušení i dalších akcí s výskytem většího množství lidí. Otázkou je, jak a jestli vůbec proběhne Zámecké kulturní léto,“ popsal ředitel zámku Nový Hrad v Jimlíně Josef Kabát. „Program na sezonu budeme uzpůsobovat aktuální situaci,“ dodal.

Také na zámku ve Stekníku zrušili několik akcí. Například programy k Velikonocům nebo Mezinárodnímu dni památek, který se připomíná 18. dubna. Otázkou je, zda a v jakém rozsahu se na zámku uskuteční letní Rytířské odpolední slavnosti nebo Hradozámecká noc. Několik akcí už zrušili také na zámku v Krásném Dvoře, podoba těch budoucích je nejasná. Otevření státních zámků 8. června se připravuje ve zcela nových podmínkách, které nejsou v tuto chvíli přesně známé. V současné době probíhají na úrovni vedení Národního památkového ústavu jednání o podobě provozu. 

Organizovaná očista není. Uklízet ale může každý sám

O co by ale neměli návštěvníci Stekníku letos přijít, jsou prohlídky zámku s členy hraběcí rodiny Kulhánků z Klaudenštejna a další speciální prohlídky. „Připravujeme na léto také speciální kostýmované prohlídky s paní Hanou Deteindre, průvodkyně v roli paní domu provede návštěvníky nevšedním způsobem expozicí západního křídla,“ přiblížila kastelánka zámku Stekník Jana Zajíčková.

Interiér, který ještě neprošel restaurováním, nabízí výstavu historických kočárků a hraček s několika kusy původního mobiliáře zámku. „Novinkou je zapůjčená nábytková souprava z poloviny 19. století instalovaná v jednom z osmi salonů jižního křídla a například zlacený tabernákl, pocházející z pozůstalosti operní pěvkyně Berty Zuzákové, který zámku zapůjčila rodina Gabrielových z Prahy,“ vysvětlila kastelánka.

Ilustrační foto.
Louny dostanou další dotaci na rekonstrukci chodníků

V Krásném Dvoře se chtějí po otevření zaměřit na speciální prohlídky a akce spíše malého rozsahu, jako jsou večerní procházky parkem, kastelánské prohlídky či prohlídky s hraběnkou. „Novinkou budou speciální prohlídky zaměřené na hraběcí stolování, které proběhnou na začátku července. Návštěvníci se mohou těšit na nově zařízenou velkou zámeckou jídelnu a změny v letní jídelně a ve vstupním salonu. Tyto prohlídky by měly být součástí Slavností Jana Rudolfa. Teď však ještě nevíme, v jakém rozsahu a za jakých omezení se budou moci ostatní plánované aktivity v rámci slavností uskutečnit,“ sdělila kastelánka zámku v Krásném Dvoře Michaela Hofmanová. Slavnostně prostřená tabule v zámecké jídelně ale zůstane a budou se jí moci kochat od července tohoto roku všichni návštěvníci zámku, kteří Krásný Dvůr navštíví.

Na zámku Nový Hrad v Jimlíně připravují na letní prázdniny výstavu korunovačních klenotů. A také novinky na prohlídkových okruzích. Například na chodbě před zámeckou kaplí budou k vidění obrazy Jana Bezdružického z Kolowrat. „Vzhledem k rekonstrukci Rytířského sálu byly obrazy několik let uloženy v depozitáři. Proběhlé restaurátorské práce a výměna světel nám umožňuje navrátit obrazy opět před zraky návštěvníků,“ přiblížil Josef Kabát.

Nový Hrad v Jimlíně, oblíbený cíl výletů.
VIDEO: Na zámku Nový Hrad chystají novinky, stěhují obrazy