Danakilská proláklina vznikla srážkou několika tektonických desek v oblasti Afrického rohu na etiopské, eritrejské a džibutské hranici. Podle wikipedie jde také o jedno z nejníže položených míst na naší planetě, ležící více než 100 metrů pod hladinou moře.

Právě tady vysychá řeka Awaš, která nikdy nedosáhne Indického oceánu a končí v řetězci slaných jezer. Solná jezera Afrera a Karum jsou napájena okolními horkými prameny. Pokud už tu výjimečně zaprší, voda se okamžitě vypaří.

Zdroj: Youtube

To, co sem nejvíc láká cestovatele, jsou sopky. Starší Mount Ayalu na jihu prolákliny je neaktivní, ale 600 metrů vysoká sopka Erta Ale je nejaktivnější sopkou v Etiopii s velikým aktivním lávovým jezerem na vrcholu.

Pozorovat v noci tohle ohnivé divadlo je dobrodružství, na něž se nedá zapomenout.

V sopečné měsíční krajině se nacházejí solná jezírka i termální sirné prameny. Usazeniny soli, směs síranů i oxidů železa vytvářejí bizarní útvary s paletou barev hodně kreativního surrealistického umělce. Tu dostala původně pouštní krajina v roce 1926 při mohutném výbuchu sopky Dallol a zbarvila se do žlutých, bílých, zelených, hnědých a oranžových barev. Vrchol sopky je přitom 48 metrů pod úrovní moře.

Výbuch sopky nejen že změnil tvář krajiny, ale umožnil kočovnému kmeni Afarů, kteří Danakil po staletí obývají, obchodovat s nově odkrytými zásobami soli. Afarové se kromě tradičního pastevectví věnují těžbě soli a karavany velbloudů tak dál odnášejí stezkami přes poušť svým stále stejným velbloudím tempem desky soli do nitra Afriky.

Varlata už neodřezávají

Podle legend kočovného kmene Afarů se v kráteru sopky Erta Ale nachází skutečně cesta do pekelného podzemí.

Jak připomíná web Bradt Guides, ještě ve 30. letech 20. století byli Afarové z Danakilu známí tím, že vítali cizince mužského pohlaví odřezáváním varlat. Dnes už se ale cestovatelé těchto hrdých a ne právě pohostinných kočovníků obávat nemusí. Čelit tak budou maximálně jejich vynalézavosti v žádostech na poplatky a spropitné.

Zdroj: Youtube

Kolébkou hominidů se Danakilská proláklina začala nazývat poté, co tu v roce 1974 nalezl americký paleoantropolog Donald Johanson spolu se svými kolegy 3,2 milionu let staré kosterní pozůstatky australopitéka afarského, známého jako Lucy. Věk částečně zachovalé kostry Lucy se, jak už dříve informoval Deník, vědcům podařilo stanovit pomocí radiometrického datování sopečného popela v usazeninách, kde byla nalezena.

Dave Stamboulis popsal na webu BBC, jak náročný je obchod se solí. Dělníci používají základní krumpáče a sekery k sekání a řezání solných cihel, zatímco stojí v extrémním horku za pouhých 150 etiopských birr (5 liber) na den.

Zesnulí jsou zpravidla hezky oblečení
Nejbizarnější cíl turistů. V katakombách dělí mrtvé od živých jen provazy

Mladý pastevec afarských velbloudů se mu svěřil, že se živí nakládáním velbloudů, které vodí do malé vesničky Berahile. Doprovází skupinu 15 až 20 dromedárů, z nichž každý je naložený 30 solnými cihlami, vážícími čtyři kilogramy každá. Cesta pouští trvá dva až tři dny.

Danakil je podle webu Brilliant Ethiophia nová oceánská pánev, což znamená, že za miliony let bude pod vodou, protože kontinenty se od sebe odtáhnou dostatečně daleko, takže se Rudé moře přelije do trhliny a vytvoří nový oceán, který rozdělí Afriku na dva kontinenty.