Tradičně bohatý dvoudenní program, protkaný různými sportovními a kulturními akcemi, přilákal k místnímu zámečku a do zdejšího sportovního areálu stovky návštěvníků z celého okolí. „Pouťové slavnosti jsou novou obecní tradicí. O to víc nás těší hladký průběh jejich posledních dvou ročníků, kdy jsme vedle nejistoty vyvolané koronavirovou pandemií, čelili letos navíc následkům škod po nedávné extrémní bouři,“ uvedl starosta Dřítně Josef Kudrle.

Živel, doprovázený silným větrem a krupobitím, zporážel v noci z 23. na 24. června v obci zhruba padesátku vzrostlých stromů, poškodil střechu kostela, zámku, obchodu, hospody a několika dalších objektů. Na návsi před zámkem nezůstal doslova jediný zdravý strom. „Podobnou bouřku jsem v životě nezažil. Blýskalo se tak, že to tu vypadalo jako ve dne, do toho hromy a ohlušující hukot větru. Neskutečné,“ zavzpomínal starosta.

Ještě v noci zprůjezdnili dobrovolní Hasiči z Dřítně a Velice všechny komunikace v obci. Ta okamžitě zahájila opravy, mimo jiné i díky výškové technice hasičů z temelínské elektrárny. Do práce se pustil, každý, kdo mohl. Dříteňským se tak podařilo v průběhu dnou dní opravit všechny střechy na nejdůležitějších objektech a zabránit tak následným škodám. Nyní, necelý měsíc po této události, je Dříteň uklizená a ten, kdo obec nezná, by si možná ani nevšiml, že zde k něčemu podobnému došlo. „Tyto v pořadí už osmé Dříteňské pouťové slavnosti jsou určitým poděkováním všem, kteří se na likvidaci škod podíleli,“ dodal Kudrle.

Přestože předpovědi meteorologů na uplynulý víkend nevěštily nic dobrého, v okolí Temelína bylo celé dva dny vesměs slunečno a ani nekáplo. Příroda byla protentokrát k obyvatelům Dřítně milosrdná.

Pestrý program odstartoval v sobotu odpoledne ve sportovním areálu. Jeho součástí byly závody v běhu, skoku dalekém a hodu na cíl pro všechny věkové kategorie a podvečerní přátelské utkání ve fotbale mezi domácími a týmem Sokola Křemže. K dispozici byla zájemcům cvičná lezecká stěna a pro děti skákací hrad. Nechybělo šermířské představení malování na obličej, prodejní stánky a občerstvení. Budoucnost věštila kartářka, chutě dotvářela kořenářka i přítomný uzenář. Ochutnat bylo možné i domácí chléb či bylinné sirupy. Pod zámkem se už roztáčely kolotoče a další atrakce.

Neděle pak patřila klasické pouti, kterou zahájila v deset hodin mše svatá v kostele Sv. Dismase. Další akce se následně konaly v zastřešených interiérech a exteriérech zámku. Například fotografická výstava „Krásy na dosah ruky“, prodejní výstava „Vodňanských výtvarníků“, výtvarný workshop, korálkování, Čokodílnička, dětské taneční vystoupení, Černobílá pohádka Divadélka KOS, módní přehlídka, DJ Vacek, koncerty skupiny „Bonsai č. 3“ a „Michal Tučný Revival Band“. Slavnosti ukončilo posezení na zámku v doprovodu kapely „Kocourovo kartáč“.

Akce se uskutečnila v rámci Oranžového roku za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Petr Pokorný, Dříteň