Už čtvrtý ročník soutěže o nejlepší bramborák se letos konal v Ledenicích. Krásné slunečné počasí pozvalo na náměstí u radnice početné návštěvníky, kteří nejen ochutnávali voňavé bramboráky a jiné občerstvení, ale mohli si i poslechnout dobrou muziku.
Ledenické bramborování se koná ob rok a pořádá ho městys. V roli pořadatelů jsou hojně zastoupeni například dobrovolní hasiči.
Účastnilo se šest týmů z Ledenic i okolí, což odpovídá obvyklému počtu. Poslední vítězky ze Zborova ale nesoutěžily, věnovaly se charitě. Mezinárodní tým s názvem Zemiaková zahrádka vedl Martin Kriško. Do těsta vmíchal vedle brambor i mrkev, cuketu, květák, slaninu nebo šunku. "Slaninu a šunku orestuju," poznamenal k receptuře Martin Kriško a dodal další příměsi - majoránku, červenou papriku, sůl, pepř, vajíčko. Jako náplň hotového bramboráku nabídl tým při posuzování kysanou smetanu vylepšenou cibulkou a kořením. "Recept je na letošek. Příště ho určitě pozměním, aby to nebylo stejné," dodal, Martin Kriško.
I názvy jiných týmů naznačovaly leccos o receptech. Třeba Masňáci podle Marty Krejčí vsadili mezi přísadami na Lišovský uzený špek. Tajný recept měli ledeničtí hasiči, ale Matouš Janovský alespoň přiznal, že i tentokrát je v bramboráku maso. Radostice nabídly jiný zlepšovák. Hotové bramboráky kuchařská skupina pokládala na plátky toustového chleba. "Aby nebyly mastný," jednoduše vysvětlil poslední krok před servírováním Zbyněk Jech. Šťastné klobásky z Ledenic podle Robina Šťastného pak ke smažení užily sádlo a ve směsi nechyběly špek a slanina.
"Deset litrů těsta," prozradil Jiří Volf, zástupce Kluků z Čapí zátoky, kolik na akci nachystali suroviny a připojil, že příprava trvala zhruba dvě hodiny. A k názvu týmu Milan Pecka (1,97 cm) poznamenal s úsměvem, že jsou reprezentanty lokality, kde se rodí velké děti a nikdo neví proč…
Doprovodný program nabídl například vystoupení na skákacích botách – HOPSEJ, zábavu pro děti v podobě různých soutěží nebo podívanou na profesionálního kuchaře Michala Doska. Ten vařil bramborové speciality, placky s povidly a mákem, bramborovou pomazánku, bramborový chleba, bábovku a vše doprovázely ochutnávky i podrobný popis receptů.
O muziku se postarala kapela Hudební kroužek.
O úspěšnosti týmů rozhodovaly hlasy návštěvníků a bramborové speciality se prodávaly i ve stáncích s občerstvením.
Jaroslava Křížová, Ledenice