Petra Laciková
Jidáše
500g polohrubé mouky
100g másla
250ml vlažného mléka
1 kostka droždí
2 sáčky vanilkového cukru
2 žloutky
1 lžíci krupicového cukru
Hrst rozinek
Hrst ořechů
Na dohotovení
2 lžíce medu
1 lžíce másla
Rum
Do hrnku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Mezi tím si v míse smícháme mouku, rozehřáté máslo, Vanilkové cukry, žloutky. Vlejeme kvásek a vytvoříme hladké těsto. Pak vmícháme rozinky a ořechy. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplem místě minimálně 40 minut. Troubu si předehřejeme na 200C, z nakynutého těsta uřezávejte kusy a tvořte z nich uzly, copy nebo šneky.
Dejte na plech s pečícím papírem a necháme ještě 10 minut kynout, potřeme mlékem a pečeme je 15-20 minut dozlatova. Ješte horké je potřeme rozehřatým máslem s rumem a medem.
Inspirujte i vy ostatní čtenáře, pošlete na nám na e-mail: leona.frohlichova@denik.cz váš oblíbený recept i s vaší autorskou fotkou hotového jídla nebo upečených sladkostí. Nezapomeňte připojit vaše jméno a bydliště. Recepty s fotografiemi pak zveřejníme na webových stránkách vašeho Deníku. Zapojujeme se i my, redaktoři, a ukážeme vám na webových stránkách vašeho Deníku naše oblíbené recepty.