Run and Help je pro všechny, kteří se rádi hýbou a není jim lhostejný osud druhých. Každý si projekt navíc může upravit na míru - vybrat si místo, čas, sportovní aktivitu i výši startovného, která se rovná výši příspěvku na pomoc konkrétnímu člověku s handicapem.

Konto Bariéry se letos rozhodlo pomoci Dáše, kterou připravila rakovina o levou nohu.

Zákeřná nemoc změnila Dáše život, když nastoupila do první třídy. Jednoho dne při hře se spolužáky nešťastně zakopla a praštila se do nohy, která ji rozbolela. Rodiče neváhali a odvezli Dášu na rentgen do nemocnice. Pro jistotu. Rentgen ale odhalil, co nikdo nečekal - osteosarkom v oblasti kolene. Následoval kolotoč vyšetření a hospitalizace na onkologickém oddělení v pražském Motole. Dáša absolvovala chemoterapii. Levou nohu se ale lékařům nakonec zachránit nepodařilo, museli ji dívence amputovat nad kolenem.

V dětství sice zkoušela protézu, ale chodila hlavně o berlích. S dospíváním přišel velký sen - mít kvalitní protézu, která bude odpovídat jejím potřebám a touze žít běžný život mladé dívky. "Bionická protéza má lepší kolenní kloub, obecně je lépe uzpůsobená pro pohyb. Díky tomuhle kloubu budu moci nejen lépe chodit, ale i sportovat. V tom mi nová protéza opravdu hodně pomůže," vysvětluje Dáša.

Než jako malá onemocněla rakovinou, bruslila a nyní má díky všem lidem, kteří se zpojili do Run and Help Konta Bariéry, svůj sen postavit se na brusle zase o kousek blíž. „S novou protézou se mi otevírá úplně nový svět. Děkuji vám všem, kdo jste pro mě běželi,“ uzavírá handicapovaná studentka z jižních Čech.

Celý příběh Dáši si můžete přečíst zde:

Dáša s patronkou 8. ročník charitativního běhu Run and Help tenistkou Andreou Sestini Hlaváčkovou.
Rakovina ji vzala nohu. Dáša se ale nevzdává, život chce žít zase naplno

"Účastníci Run and Help si ale jako už tradičně mohli vybrat i příjemce ze svého okolí, handicapovaného kamaráda, spolužáka, nebo kolegu, a podpořit dobrovolným startovným právě jeho,“ říká ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků.

Právě škol se do Run and Help zapojily po celé republice desítky. Běhali ale třeba i zaměstnanci advokátní kanceláře a také stovky jednotlivců. Sportovalo se v parku, v lese, na fotbalových a atletických stadionech, na školních hřištích, v Bílině spojili charitu s výstupem na městskou vyhlídkovou věž. Dvakrát běžcům fandila i Dáša - v Praze na Základní škole Kuncova a v Babicích v Open Gate, kde jí na pomoc vyběhli i koně. 

Kromě Dáši se běhalo třeba pro Jáchymka, který potřebuje zaplatit rehabilitace, nebo pro Vojtíka na speciální ortézu.

 Charitativní běhy Konta Bariéry se konaly po celé zemi od dubna do června a patronát nad nimi převzala tenistka a moderátorka Andrea Sestini Hlaváčková. „Byla jsem nadšená, když mne nadace oslovila s možností stát se tváří letošního ročníku Run and Help. I když teď bydlím v Praze, bylo mi hned jasné, že chci běhat se Sportovním gymnáziem Plzeň, kde jsem studovala,” říká Andrea Sestini Hlaváčková. „Jsem hrdá, že i „moje škola“ pomohla Dáše k tolik potřebné protéze,” dodává.