V Jihočeském kraji nabídne Den architektury četné pohledy na minulost i současnost jihočeské architektury, urbanistických celků i dopravních sítí. Seznámí tak například s chystanou přestavbou KD Slavie v Českých Budějovicích, i dalšími projekty, které by mohly a měly v budoucnu zlepšit život v krajském městě. V rámci oslav 150 let od narození prvního modernistického architekta Jana Kotěry se festival vydá do Baťovy kolonie v Sezimově Ústí, která vznikla při rozšíření zlínského závodu, a nabídne ke zhlédnutí i unikátní dobové němé filmové dokumentace z doby výstavby. Festival dále zamíří i na českokrumlovské předměstí Plešivec, v Týně nad Vltavou se vydá po stopách ztracené čtvrti Dolní Brašov a ve Vimperku se projde hlavní městskou třídou a bude se věnovat i estakádě a dalším stavbám socialismu i minulosti. Město a řeka je opět tématem Dne architektury ve Volyni, tentokrát nabízí expedici po proudu řeky až k Velíškově tkalcovně. V Prachaticích se poprvé vydá mimo město, na vrchol Libína, kde stoji fenomén Šumavského podhůří – roky uzavřená horská chata, kterou čeká nový osud v městských rukách.

Den architektury v Českém Krumlově pak myslí i na nejmenší, a v programu nabídne Archibojovku na Křížové hoře, při které se rozhodně nebudou nudit ani dospělí. Paralelně se Dnem architektury probíhá letos po desáté i jeho sesterský festival Film a architektura. Program je k dispozici na www.filmarchitektura.cz

„Naším cílem je propagace architektury a představování konkrétních staveb či jejich autorů v širších souvislostech. V letošním roce poukazujeme na propojování měst a obcí, nejen s ohledem na dopravní propojení, ale i na pěší cesty mezi obcemi, stezky krajinou a podobně,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, Marcela Steinbachová. Festivalový program pravidelně představuje významné osobnosti světa architektury. V říjnu po celé republice připomene například zakladatele moderní architektury u nás – architekta Jana Kotěru, od jehož narození letos uplyne 150 let.

Spolek Kruh, zakladatel festivalu Den architektury, čerpá z dvou desítek let zkušeností v oboru a z dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Navzdory pandemii se v loňském roce uskutečnilo takřka 400 akcí po celé ČR i na Slovensku, na které zavítalo na 23 000 návštěvníků.

Seznam všech potvrzených míst konání festivalu Den architektury

Banská Bystrica, Bardějov, Bedřichov, Benešov, Beroun, Bílovec, Bratislava, Brno, Broumovsko, Břeclav, Černošice, České Budějovice, Červený Kostelec, Česká Kamenice, Český Krumlov, Dobříš, Frýdlant, Fryštát, Helfštýn, Hodonín, Hradec Králové, Humpolec, Cheb, Jánské Lázně, Jaroměř, Jeseník, Jihlava, Kamenický Šenov, Karlovy Vary, Kladno, Klatovy, Kolín, Krásná pod Lysou horou, Krásné, Kremnica, Kroměříž, Kutná Hora, Kyjov u Krásné Lípy, Liberec, Lidice, Litoměřice, Litomyšl, Lomnice nad Popelkou, Mariánské Lázně, Mělník, Mikulčice, Mikulov na Moravě, Nitra, Nový dvůr, Nymburk, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Pavlov, Piešťany, Plzeň, Poděbrady, Praha, Prachatice, Prostějov, Ralsko, Ratboř, Řevnice, Sezimovo Ústí, Šumperk, Turnov, Týn nad Vltavou, Ústí nad Labem, Valašské Meziříčí, Vimperk, Vizovice, Volyně, Vrchlabí, Vsetín, Vysoké Mýto, Zábřeh, Zlín, Zvolen, Žamberk, Žatec, Žilina.

Silvie Marková