Hrabatka drsná (Pyxicephalus adspersus) je prvním obojživelníkem v Zoologické zahradě Dvorec. Přirozeným prostředím těchto žab je střední a jižní Afrika. I přes svou velikost je zařazena do čeledi skokanovití. Dospělí jedinci mají velkou hlavu, širokou tlamu a silné nohy. Jméno nezískala náhodou. Samec při obraně pulců vyhrabává tzv. kanály a tím vytváří cestu k vodním plochám. Neobává se postavit i velkým zvířatům, kterým u vodních nádrží zaútočí na hlavu, aby ochránil pulce před rozšlapáním. V době dlouhého sucha se zahrabe hluboko do země kde dokáže několik měsíců čekat na příznivější dobu. Potravu hrabatek tvoří převážně hmyz, jiní obojživelníci, hlodavci a hadi. Samec může spolknout hada o délce 80 cm. Rozdíl mezi samcem a samicí je na první pohled patrný. Přijďte se přesvědčit. Chovné trio (samec a dvě samice) jsou k vidění v pavilonu HIPPO.

Jana Ambrožová