Po dvouleté covidové pauze pořádala obec Dříteň, ležící na dohled od Jaderné elektrárny Temelín, znovu s její podporou  tradiční adventní trhy, doplněné o tvořivé dílny a divadelní představení. Samozřejmě nechybělo občerstvení. 

Dříteňský zámek se začal lidmi plnit už okolo třinácté hodiny. „Je skvělé, že se tu potkávají nejen místní, ale i obyvatelé okolních obcí. Myslím si, že předvánoční setkání se sousedy, je příjemným způsobem, jak si lidé můžou být zase o krůček blíž,“ uvedl starosta Dřítně Josef Kudrle.

Vedle adventních trhů, které nabízely typické vánoční zboží, ručně vyrobené ozdoby z různých materiálů, koření, domácí cukroví a podobně, měly děti možnost shlédnout divadelní představení Kuba a čarodějnice a v tvořivých dílnách si pak vlastnoručně ozdobit perník, vyrobit ozdobu na stromek nebo sněhuláka. Trh pak byl vítanou příležitostí k nákupu drobných dárků. K mání zde byly nejen ruční výrobky místních žen, ale také třeba vltavotýnské Rozmarýny, temelínských Eskymáků a dalších dílen z okolí.

Po setmění se program přesunul na nádvoří zámku k ozdobenému stromku. Jeho slavnostní rozsvícení doplnilo hudební vystoupení dětí z místní základní školy a pohádkové představení Andílci v podání Kulturní společnosti Alta. Pro všechny příchozí bylo opět připraveno občerstvení. Podával se vánoční punč a opékaly se buřty.

Za zaslání příspěvku děkujeme Petru Pokornému.