Mimo jiné je zde k dispozici elektronicky ovládaný naklápěcí lezecký profil, variabilní campus board, elektronicky ovládaná deska pro izolované tréninkové prostředky i profily a chyty speciálně určené pro nácvik náběhů, skoků a dalších prvků moderního boulderingu.

Slavnostní otevření tréninkové boulderingové stěny v jihočeském Písku připravil oddíl sportovního lezení HORN climbing Písek ve spolupráci s Lezeckou asociací nezávislých odborníků (LANO).  Jeho součástí budou od 14 hodin exhibice nejlepších českých mládežnických lezců, ukázky jejich tréninku, možnost vyzkoušet si lezení pod vedením špičkových trenérů a instruktorů, soutěže, ukázky lezeckého vybavení, uzly, setkání s rodiči závodníků i přednáška s promítáním z vysokohorské expedice. 

„Lezení považuji za výborný sport zejména pro děti. Sám s nimi rád lezu,“ říká Ondřej Moravec, medailista OH, MS a SP v biatlonu, který se otevření písecké bouldrovky zúčastní. Diváci se s ním mohou setkat jak přímo na stěně při lezení a autogramiádě, tak na večerní přednášce s promítáním z letošní expedice do Pamíru. O své zážitky se s diváky podělí společně s dalším účastníkem expedice, trojnásobným vítězem Českého poháru v lezení na obtížnost a fotografem Tomášem Binterem ml. 

Soutěžní lezení je v současnosti olympijským sportem, který vyžaduje systematickou přípravu již od mládežnických kategorií. Aktuálně nejúspěšnějším českým projektem péče o talentovanou mládež do 14 let je LANO TOP TEAM, který zajišťuje komplexní servis pro nejlepší české závodníky od nejmladších kategorií po dospělé. Součástí projektu jsou také trenéři oddílu HORN climbing Písek, kteří se podílejí i na přípravě několika mládežnických reprezentantů. „Spolupráce mezi trenéry a dalšími specialisty je jedinou cestou k tomu, aby sportovci dostali skutečně kvalitní péči,“ říká předseda oddílu HORN climbing Písek Jakub Dvořák. 

Právě díky spolupráci s LANO se na exhibici a při ukázkách tréninku představí řada lezců absolutní české špičky z celé republiky. Účast přislíbil vicemistr světa z roku 2019 a medailista světového poháru v lezení na rychlost Jan Kříž, který se den předtím vrací z mistrovství světa. Z mládežníků mohou diváci kromě členů pořadatelského oddílu vidět mj. dívku vedoucí aktuální pořadí Českého poháru mládeže v lezení na obtížnost v kat. A Hanku Šikulovou i další mládežnické reprezentanty Elišku Suchou, Františka Dandu a Jaroslava Šikulu, kteří mají letos na svém kontě postupová umístění v mezinárodních závodech IFSC.

Dorazí rovněž ti nejlepší v průběžném hodnocení ČP do 14 let v boulderingu i lezení na obtížnost v kategoriích U14 a U12 – Natálka Paarová, Jan Štípek, Adam Paar, Lucie Vojáčková, David Suchý a Veronika Harmáčková. Sparingpartnery jim budou další vynikající lezci mládežnických i dospělých kategorií. Ukázky povedou kromě trenérů domácího oddílu Ondřeje Švece a Jakuba Dvořáka další čeští špičkoví trenéři – mj. bývalý hlavní trenér reprezentace ČR a osobní trenér řady reprezentantů Tomáš Binter st., trenér pražské Horoakademie Karel Rejchrt, trenér nového pražského týmu Climbing Academy Marian Havel atd.

Akce slouží zároveň jako nábor zájemců o lezecký sport. Proto kromě možnosti vyzkoušet si lezení pod odborným vedením jsou pro rodiče adeptů soutěžního lezení připraveny nejen konzultace s trenéry, ale i možnost setkání s rodiči těch nejlepších českých mládežnických závodníků a sdílení jejich zkušeností. Součástí odpoledního doprovodného programu je také poradenství pro veřejnost.

Lezecká část akce začne na bouldrovce ve 14 hodin, přednáška s promítáním je na programu v Travel Café od 19 hodin.

 Časový harmonogram: 
· 14:00 – 14:10 zahájení, úvodní slovo, představení účastníků

· 14:10 – 14:30 exhibice a ukázky tréninku nejlepších českých mládežnických závodníků

· 14:30 – 15:00 lezení pro veřejnost

· 15:00 – 15:30 exhibice a ukázky tréninku nejlepších českých mládežnických závodníků

· 15:30 – 16:00 lezení pro veřejnost

· 16:00 – 16:30 exhibice a ukázky tréninku nejlepších českých mládežnických závodníků

· 16:30 – 17:00 lezení pro veřejnost

· 17:00 – 17:30 exhibice a ukázky tréninku nejlepších českých mládežnických závodníků

· 17:30 – 17:35 ukončení programu na bouldrovce

· po celou dobu akce doprovodný program – soutěže, ukázky lezeckého vybavení, uzly, autogramiáda, poradenství, konzultace s trenéry, setkání s rodiči lezců atd.

 Večerní program: (Travel Café, Komenského 87/16, Písek)

· 19:00 – 20:00 přednáška Ondřeje Moravce a Tomáše Bintera ml. o expedici do Pamíru

· 20:00 – 20:30 neformální beseda, autogramiáda, závěr akce.

Tomáš Binter, Lezecká asociace nezávislých odborníků