Sobotní třetí ročník akce Lodě na vltavské vodě otevřel zdarma služby na splavněné Vltavě mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou. Na takzvané Stezce Vltavy byla k vyzkoušení celá řada aktivit. Kromě tradičních lodních linek například také půjčovny vodáckého vybavení. Úplně poprvé byl zařazen úsek mezi Boršovem nad Vltavou a centrem Českých Budějovic, který představuje klidnou alternativu k tradičním vodáckým místům a je tak vhodný například pro paddleboardisty, nebo rodiny s dětmi.

Na komentovanou plavbu se starostou Boršova nad Vltavou Janem Zemanem se v sobotu odpoledne vydalo více než padesát zájemců. Organizovaná skupina na paddleboardech, kanoích a raftech tak byla v tomto úseku vůbec nejpočetnější v historii. Ti nejrychlejší dorazili po zhruba třech hodinách přímo do centra Budějovic na slepé rameno Malše. “Nejlepší na tom je, že k nám do Boršova dojedete z Budějc linkou MHD za pár minut. Vybavení si půjčíte v místní půjčovně a plavbu končíte v historickém centru města. Půldenní zážitek bez auta a bez starostí,” pochvaluje si boršovský starosta Jan Zeman a dodává: “Na podzim budeme otevírat naší část Vltavské cyklostezky, takže tento výlet spojíte i s jízdou na kole.”

Cílem festivalu Lodě na vltavské vodě je přiblížit místním možnosti splavněné Vltavy. Na 11 místech si letos vyzkoušelo aktivity zdarma téměř 1500 zájemců. Kromě samotných poskytovatelů služeb podporují finančně tuto akci také například Povodí Vltavy nebo město Hluboká nad Vltavou a České Budějovice. “Každoročně je o aktivity na řece větší zájem ze strany místních obyvatel a právě tato akce k tomu přispívá. Díky Stezce Vltavy se rozšiřují možnosti pro turisty, ale také se zvyšuje kvalita nabídky volnočasového vyžití pro místní. Vážíme si našich partnerů, kteří tuto akci každoročně podporují a tím přispívají k rozvoji Vltavské vodní cesty,” říká Tomáš Polanský, ředitel destinační společnosti Českobudějovicko - Hlubocko, která je pořadatelem.

Vojen Smíšek