Ve sváteční dny se nám někdy ani nechce vystrčit nos z domu. Protože doma je příjemně a klidně. Nebo i proto, že je stejně všechno venku zavřené… Co ale dělat, když máte chuť na nádherně napěněné cappuccino?

"To není problém. Pokud máte french press, tedy nádobu na přípravu kávy, ve které je píst a sítko, můžete si doma snadno připravit i cappuccino," usmívá se baristka Monika Matúšová.

Francouzský vynález

French press neboli francouzský lis je geniální, až směšně jednoduché zařízení pro výrobu kvalitní a plnohodnotné kávy doma. Skládá se z nádoby a pístu se sítkem. French, tedy francouzský, se nazývá proto, že se začal používat v krásné Provence, odkud se rozšířil do celého světě. A press znamená tlačit.

Příprava kávy ve french pressu je hračka. "Nahrubo mletou kávu nasypte do nádoby a zalijte horkou, přibližně 95stupňovou vodou. Na 25 g kávy je třeba 300 ml vody," radí M. Matúšová.

Pro intenzivní kávu plnou chutí a se správnou dávkou kofeinu nechte takto zalitou kávu louhovat po dobu čtyř minut. "Ale už určitě ne více. Pokud má někdo rád chutě méně intenzivní nebo nechce tolik kofeinu, čas louhování je třeba zkrátit," pokračuje v dobrých radách baristka.

Sítko udělá kus práce

Potom stačí sítko opatrně a pomalu tlačit směrem dolů, aby na dně nádoby zůstal lógr a skvělá káva nad ním. Tun je třeba hned přelít do šálku nebo sklenice.

"Pokud si chcete doma udělat i cappuccino, nalijte do french pressu horké mléko. Pak pohybujte sítkem na pístu nahoru a dolů. Mléko se krásně a rychle napění. Stačí ho nalít na kávu a domácí cappuccino je připravené," uzavírá M. Matúšová.

 

Recepty na výjimečné chvíle

Vánoční perníkové cappuccino:

Potřebujete: - 25 g kvalitní, nahrubo mleté kávu Zlaté Zrnko

- 1 dcl živočišného nebo rostlinného mléka

- špetku perníkového koření

- na dozdobení mletou skořici nebo kakao - cukr podle chuti

Jak na to:

Na dno šálku položte perníkové koření a zalijte ho šálkem klasického espressa nebo kávy připravené ve french pressu. Pak dejte do french pressu horké mléko a pomocí sítka našlehejte do pěny. Nalijte na kávu a dozdobte podle chuti a fantazie skořicí nebo kakaem. Vůně a chuť této kávy pro vás bude již navždy spojena s Vánocemi.

 

Baileys latte macchiato:

Potřebujete: - 25 g kvalitní, nahrubo mleté kávy Zlaté Zrnko

- 4 cl kondenzované mléko

- 4 cl Baileys

- 1 dlc rostlinného nebo živočišného mléka

- mletá skořice pro zdobení

Jak na to:

Smíchejte likér s kondenzovaným mlékem a nalijte do vysoké sklenice. Na to opatrně nalijte našlehané teplé mléko, které jste napěnili ve french pressu. Jako poslední pomalu a opatrně nalijte kávu. Ozdobte hotový nápoj mletou skořicí. Pozor, tato káva vám může tak zachutnat, že ji budete chtít nejen během vánočních svátků.

Za recepty děkujeme Kristýně Dytrychové