V roce 2005 jsme navštívili italskou Veronu, abychom naší dceři Julii ukázali balkon, proslavený Julií a Romeem. Ve Veroně jsme se na cestu nemuseli ptát, průvod turistů nás přímo tam navedl.

Ocitli jsme se na malém dvorku s bronzovou sochou Julie uprostřed, na jejíž levé ňadro přikládala většina svoji ruku a nechala se přitom fotit, stejně tak proslulý balkon se stal cílem mnoha objektivů.

Třešničkou na veronském dortu se pak stalo večerní představení opery Nabucco v nádherném amfiteátru.

Úžasné zážitky se po návratu do našeho Turistického informačního a mapového centra na českobudějovickém náměstí přeměnily v nápad na zvýraznění centra Českých Budějovic.

Mohla by to být bronzová socha Švejka před kasárnami 91. pluku na Mariánském náměstí!

Od nápadu jsme přecházeli k oťukávání možné spolupráce s dalšími nadšenci.

S herci Jihočeského divadla, Jurajem Thomou, s vnukem Jaroslava Haška aj. jsme testovali na zmíněném místě, jak by měla socha vypadat.

Teď již jen sehnat cca 500 tisíc a máme 1. bronzovou sochu Švejka v Českých Budějovicích!!!

Jak snadné… ale bohužel podpora se nenašla. V červnu 2007 jsme alespoň odhalili na českobudějovickém náměstí 1. dřevěnou sochu Švejka v Česku od šumavského řezbáře Karla Tittla.

Včetně oblečení vyšla na 12 tisíc korun českých.

V srpnu 2007 jsme následně odstartovali Švejkovy víkendy v Praze, Táboře, Písku, Českých Budějovicích, Putimi aj. Jaroslav Kerles nakreslil největší obraz Švejka cca 31 m x 20 m na dlažbu českobudějovického náměstí, J. Švejk poprvé vystoupil na Černou věž atd.

V lednu 2008 na Regiontour v Brně jsme zahájili sbírku na bronzovou sochu Švejka pro Písek - před Sladovnu. Prvních 200 Kč věnoval slavnostně na podiu za Jihočeský kraj cestovatel Pavel Pavel, který by ochotně předvedl s hotovou sochou pochod podobně jako kráčela pod jeho režií socha Moai na Velikonočním ostrově.

Vše se ale nakonec odehrálo jinak, než jsme plánovali a socha J. Švejka je od srpna 2014 v Putimi.

Letos připravujeme několik akcí s Josefem Švejkem, Richardem Haškem a Přemyslem Kubištou ke 100. výročí, tak se těšíme na setkávání v Praze, Putimi, Písku, Strakonicích, Č. Budějovicích…

Marcel Goetz
Česká pohádková akademie, založená 2006