Tento její motocykl stal se však nepojízdným a tak začala cestovat z Budějovic do Kamenného Újezda autobusem. Pak do Opalic velmi často 5 km pěšky, ale každý jí rád cestu urychlil, zastavil a svezl ji. Byla ráda.

Tato naše sousedka Opalice milovala, souzněli jsme snahou připomínat košatou historii této obce v kraji zvaném „Kouty“.  Naposledy zde byla 27.9. 2020. Ten den se při slavnostním ceremoniálu na prastarý dub Opalicích vrátil obraz, který připomíná 600 let starou u dálost záchrany zlatokorunských mnichů před husitskými pronásledovateli. Ona tento obraz slavnostně odhalovala, bylo to týden před jejími 97.narozeninami. 

Nedočkala se jich, zemřela o dva dny dříve 4.10. ve svém bytě ve vile v ulici U Tří lvů, proti budově Českého rozhlasu. Tam kdysi bydlel doktor Flusser, který byl jakýmsi budějovickým doktorem Galénem. Významná osobnost, filantrop, dopisoval si i s Albertem Einsteinem. Jeho rodinu zde připomínaji stolpersteiny, kameny zmizelých, o ty se Helena Zemanová starala. S jedním ze synů doktora Flussera chodila do gymnásia. Byli stejný ročník 1923.

Jiří Honiss