„Turnaj vznikl spontánně po smrti našeho spoluhráče a kamaráda Pavla Macharta. Akce měla úspěch, hlásila se další družstva, rostl počet diváků a tak jsme samozřejmě chtěli zvýšit jeho celkovou organizační kvalitu. Chyběly ale finanční prostředky. Díky spolupráci obce s Jadernou elektrárnou se nám postupně podařilo získat kvalitnější zázemí klubu, hřiště, míče, sítě a další vybavení klubu. Podporu získáváme i na vlastní zajištění memoriálu, včetně doprovodného programu. Z původně malé akce se postupem času stala nová obecní sportovní tradice,“ uvedl ředitel turnaje Radek Voneš z SK Všeteč.

Opět se hrálo se ve skvělé divácké kulise, v pohodové atmosféře slunečného letního dne. I tomu odpovídaly výkony na hřišti. Z hráčů bylo cítit, že vzájemnou rivalitu nechali doma a přijeli si do Všeteče zasportovat a pobavit se spolu se svými sousedy. Dalo by se říci, že všichni ze zhruba tří stovek přítomných se navzájem znají. Ostatně obce, z nichž všechny zúčastněné celky pochází, od sebe dělí jen pár kilometrů.

Neznašov, Všeteč a Bohunice jsou místními částmi Všemyslic, Albrechtice a Temelín leží hned vedle. Všechny spojuje blízkost elektrárny. A i ta měla na hřišti svého zástupce. Za tým Albrechtic nastoupil v roli stopera vedoucí reaktorového bloku Jaderné elektrárny Temelín Václav Havlíček, který se do obce s klíčem a mečem ve znaku, ležící na rozhraní Českobudějovicka a Písecka, před časem natrvalo přestěhoval. „Okolí elektrárny mi přirostlo k srdci. Žijí tu skvělí lidé a opravdoví přátelé. V Albrechticích mě všichni přijali skvěle a rychle sem má rodina zapadla,“ prozradil Havlíček, který v blokové dozorně Temelína „kroutí“ už třetí desetiletí.

Na všetečském fotbalovém hřišti samozřejmě nechybělo občerstvení. O večerní program se po předání cen postarala kapela Lazareth. „Memoriál Pavla Macharta je v podstatě setkáním sousedů a letitých přátel z celého okolí. Děti se vyřádí, mladí si zasportují, starší zavzpomínají a všichni společně se pobaví. Podobné akce lidi stmelují a významně zpestřují život obce,“ konstatovala místostarostka Všemyslic s Obecním úřadem v Neznašově Kateřina Levínská.

Starosta Všemyslic Karel Tůma v této souvislosti připomněl, že obec v rámci programu Oranžového roku, který je určen k podpoře sportovních, kulturních a společenských akcí pořádaných obcemi v okolí Jaderné elektrárny Temelín, pravidelně čerpá prostředky, s jejichž pomocí uskuteční ročně okolo třicítky různých akcí. „Bez této pomoci bychom si řadu z nich vůbec dovolit nemohli, popřípadě je realizovat v daleko menším rozsahu,“ poznamenal starosta.

Petr Pokorný