Brňané za rok vyhodí 37 kilogramů jídla. Ukázal to výzkum Mendelovy univerzity
Osmadvacet vajec, třináct jogurtů, šest bochníků chleba a třiašedesát jablek. Dohromady přes sedmatřicet kilogramů. Zhruba tolik jídla průměrně za rok vyhodí každý Brňan do černé popelnice. Vyplývá to z výzkumu Mendelovy univerzity v Brně.
Odbornice po roce měření zjistily, že nejvíce plýtvají lidé na sídlišti. „Vyhodí přes třiapadesát kilogramů potravin na osobu. Lidé ve vilové zástavbě přes dvaatřicet a v okrajových částech téměř třicet. Menší plýtvání souvisí s tím, že je v těchto lokalitách lepší možnost kompostování,“ poznamenala vedoucí projektu Lea Kubíčková.
V dotaznících Brňané odhadovali, že ročně vyhodí jen čtyři kilogramy potravin. „Chceme je nyní o výsledcích informovat a naučit je správně nakupovat, uchovávat potraviny a zpracovávat zbytky. Vyhozené jídlo přepočítáme na peníze,“ sdělila členka týmu Marcela Tuzová.
Na výzkumu spolupracovala i společnost Sako, která sváží odpad. Hnědé popelnice na bioodpad nyní nabízí v městské čtvrti Stránice. „Zatím se nám moc neosvědčily. Lidé tam často hází i odpad který tam nepatří,“ podotkla za městskou firmu Aneta Bublová.