Místní a také lidi z blízkého i vzdálenějšího okolí bavili v minulosti v archlebovském kulturním domě slovenský zpěvák Peter Nagy či legendární Katapult. V éře populární diskotéky sem přijel za svými fanoušky i Leoš Mareš.

Jenže pak zábava v tamním diskoklubu skončila. „Budova postupem času začala chátrat a Vinařství Spielberg ji zhruba před šesti lety převzalo pod svá křídla s vizí navrátit objekt zpátky na kulturní mapu Moravy,“ přiblížil záměr Jaroslav Javornický, jednatel vinařství Spielberg. To se v létě 2017 stalo vítězem soutěže Vinař roku.

Přípravy nové archeologické expozice o Langobardech ve Vlastivědném muzeu v Kyjově.
Největší pohřebiště Langobardů. Nové expozice lákají do kyjovského muzea

Ve stejnou dobu začalo archlebovské vinařství s rekonstrukcí bývalého družstevního kulturního domu a pozdější diskotéky. „Dalším důvodem byla také prezentace našich vín, která jsou známá po ve všech restauracích na Moravě, a také v Praze a jejím okolí. Spojili jsme tak potřebu kulturního centra a potřebu prezentace našich vín přímo tady ve vinařství,“ doplnil majitel Spielbergu.

Výsledkem je nejen změna viditelná na první pohled při příjezdu do Archlebova po státní silnici od Brna, ale i ta pod novým kabátem. „Tato stavba vypadá perfektně a obec samozřejmě zkrášlila. Také prostory uvnitř jsou pěkné,“ zhodnotil starosta Archlebova Miroslav Jarolík.

Uvnitř této západní dominanty obce, jejíž minulost i dispozice sahá až do sedmdesátých let minulého století, zaujme nový prostorný sál. „Je naplněný audiovizuální technikou s výbornou akustikou. Budeme tady pořádat koncerty, divadla a mnoho lidí také projevilo zájem o svatby a oslavy,“ uvedla Eliška Lisalová z marketingového oddělení vinařství.

V podjezdu pod železnicí ve Veselí nad Moravou na silnici I/54 opraví plynovod i podchod.
Opravy podjezdu ve Veselí: chodce nově ochrání od aut bezpečnostní sklo

Součástí rozsáhlé rekonstrukce je i úplná novinka. Tou je degustárium s vinotékou a kreslenou mapou vinic s příběhy a odkazy na místní historické události, jejíž autorkou je tamní výtvarnice Anna Horáková.

Tento týden se v archlebovském kulturním centru otevřela poprvé také galerie. O její první expozici se postaral svými obrazy a sochami zlínský umělec Jaroslav Kovanda. „Myslím, že se tady dají dělat rozsáhlé výstavy. Jsem rád, že ji tady mám nyní právě já. Může tady být pro Archlebov a okolí menší kulturní centrum, které má velice kvalitní zázemí. Udělal se tady obrovský kus práce,“ pochválil Kovanda. Jeho výstava je v Archlebově k vidění každý den od 11.00 do 18.00. Ve stejnou dobu je otevřené i degustárium.

Historie budovy
- v 70. letech postavena jako kulturní dům, majitelem JZD
- po zániku družstva část patřila obci, část koupilo v 2002 vinařství Spielberg, a později přikoupilo i obecní část 
- rekonstrukce začala v roce 2017 podle plánů architektů Ondřeje Bořila a Jiřího Vlčka