Do všech možných Dobšic, které se nachází v republice i Polsku, posílá pocestné dřevěná hlava Napoleona z Dobšic na Znojemsku. Před více než dvěma sty lety právě tady svedl slavný císař Bonaparte bitvu s rakouskou armádou.

Do proslulých vinařských regionů ve světě ukazuje zase cestu rozcestník ve vinařských uličkách Šatově. Městys je významnou vinařskou obcí a je také zakládajícím členem Dobrovolného svazku znojemských vinařských obcí Daníž. V jeho lokalitách najdete viniční tratě zvané Peklo, U bunkru či Skalky.

Zbytky bývalého železničního mostu přes Vranovskou ulici v brněnských Husovicích.
OBRAZEM: Unikátní pohled. V Brně odhalili část zaniklé trati Tišnovka

Pokud se návštěvníci tamních sklepů rozpijí mohou se ale podle směrovek vydat i například do francouzské oblasti Champagne, italského Toskánska ale také vykročit do skoro šestnáct tisíc kilometrů vzdálené Austrálie, vinařské oblasti Yarra Valley.

Zpestření náměstí 

Jak daleko to mají lidé do Stockholmu, Berlína, Vídně či Bratislavy zase rychle zjistí na náměstí v Hrušovanech nad Jevišovkou. „Rozcestník je zpestřením našeho náměstí, stejně jako je tam sloup s počtem obyvatel, čtyřlístek pro štěstí či rozevřená kniha s důležitými daty,“ uvedla pro Deník Rovnost starostka města Eliška Volná.

Vodíkový vlak Coradia iLint
Rarita. Do Liberce zavítá první vodíkový vlak pro osobní dopravu na světě

Za pestrobarevné ukazatele zaplatilo město pětadvacet tisíc korun. „Chceme podporovat cestovní ruch a vytvářet zajímavosti nejen pro místní občany, ale také pro návštěvníky města. To se projeví v tržbách u místních podnikatelů,“ dodala Volná.

Vtipné ukazatele návštěvníky baví, to potvrdil i Jan Koubek, který do města zavítal. „Ne, že bych se podle toho řídil, ale je to zajímavý orientační bod. Nemusí být všechno vážné,“ ocenil muž.