S jízdou na tomto vodním prkně začínal na Máchově jezeře. „S kamarády jsme byli před pár lety na dovolené a viděl jsem, že tam půjčují i paddleboardy. Tehdy to bylo v našich končinách ještě trochu neobvyklé, ale mě to zaujalo a musel jsem si to hned zkusit. Zatímco ostatní z toho úplně odvaření nebyli, mě to nadchlo,“ vzpomíná na svoje začátky z roku 2018.

„Neřekl bych, že je to nějak náročný sport, což ostatně dokazují i kamarádi a rodina. Vždy, když jsem paddleboard někomu půjčil, dřív nebo později se na něm postavil,“ prozrazuje Rázl. „Je to opravdu jen o tom si to na začátku trochu osahat. Poznat, co si můžu dovolit, jak se prkno na vodě chová a pak už se jen ze dřepu posouvat do výsledného postoje,“ dodává.

Zrekonstruovaná Dolní ulice v Havlíčkově Brodě.
Dolní ulice v Brodě se stala přátelskou k chodcům. Úzká silnice ale budí emoce

Nyní už není odkázaný na půjčovny, jelikož si jakožto správný nadšenec tohoto sportu pořídil vlastní kousek, a může tak plout na nejrůznějších místech. „Snažím se využívat vodní plochy v okolí Havlíčkova Brodu. Kromě řeky Sázavy jsou to například rybníky Velké Dářko, Kachlička nebo Jiříkovský rybník, z těch vzdálenějších pak třeba vodní nádrž Trnávka nebo rybník Osika,“ vyjmenovává Rázl svůj ozkoušený terén.

Málo vody

Právě na zmíněnou Sázavu se vydal zrovna nedávno. I když letošní deštivé počasí vodním sportům přeje a většina řek je teď velmi dobře sjízdná, najdou se výjimky, kdy je hladina stále pokleslá. „S přítelkyní jsme chtěli plout z Havlíčkova Brodu do Okrouhlice, ale kvůli nízké hladině v perknovských vodách jsme museli skončit předčasně,“ přiznává sympatický mladý muž.

Ač se tomuto sport věnuje zatím pouze chvíli, paddleboard už stihl vyzkoušet například i v Polsku či Chorvatsku. „Snažím se ho vozit i na zahraniční dovolené. Vzhledem k jeho velikosti to naštěstí není takový problém a vždycky se na něj místo v kufru najde,“ vypráví nadšeně Rázl.

„Kromě plováku jsou potřeba ještě plavky a pádlo. Doporučuji samozřejmě i opalovací krém a pokud je horší počasí, hodí se minimálně neoprenové ponožky,“ dává rady už zkušený milovník tohoto sportu.

Ilustrační foto.
Vysočině hrozí bouřky i krupobití. Teplé počasí ale o víkendu zůstane

Za dva roky, kdy je paddleboard nedílnou součástí Rázlova života, už nasbíral spoustu zkušeností a nezapomenutelných zážitků. „Zajímavá a zároveň už tradiční je silvestrovská plavba, kdy s kamarádem Lukášem Blažkem vyrážíme v Brodě na Sázavu. Vzhledem k teplotám okolo nuly je motivace nespadnout o to větší. Máme za sebou zatím dva silvestry bez koupání, tak doufám, že to v suchu klapne i letos,“ usmívá se.

Rázlovo sportovní založení rozhodně u paddleboardu nekončí. Kromě tohoto vodního sportu se věnuje rád i plavaní. Z pozemských sportů u něj pak vítězí squash či jízda na kole. „Uvědomil jsem si, že jízda na kole a paddleboarding se dobře doplňují. Zatím co kolo namáhá nohy, paddleboard je zejména o rukou, i když je fakt, že unaví celé tělo,“ dodává Rázl.

Adéla Dolejší