Kaple je jednou z mála pamětihodností Pelhřimov, které jsou místní částí Slezských Rudoltic. Rádi se zde zastavují turisté i cyklisté. Kaple leží třicet metrů od řeky Hrozová, která tvoří česko – polskou hranici.

Z PIELGRZYMÓW DO PELHŘIMOV

Nejdřív polští vojáci střežili uzavřené hranice jen z polského břehu, ale pak se z polských Pielgrzymów přesunuli přes most do českých Pelhřimov. Na českém břehu si zřídili checkpoint s ohništěm přímo před kaplí. Pak českým občanům zakázali vstup. A nejen turistům.

Stařenka na obraze v roce 2009 náhle zavřela oči.
Hrad Svojanov je opředen záhadami. Stařenka na obraze náhle zavřela oči

Odborník, který při opravách pelhřimovské kaple vykonával stavební dozor, se sem 28. května vydal pracovně. Chtěl pořídit fotodokumentaci jak omítky odolávají povětrnostním vlivům. Polští vojáci mu fotografování kaple zakázali. Prý rozkaz zněl jasně: Češi ke kapli nesmí.

JEN PŘÍKAZY, ŽÁDNÉ DISKUSE

O víkendu Hnutí Duha Jeseníky pořádalo v Pelhřimovech setkání dobrovolníků, kteří podporují jeho aktivity. Koordinátor Ivo Dokoupil šel polským pohraničníkům oznámit, že očekává více návštěvníků, a někteří mají zájem o prohlídku kaple.

„Když vám rozkazuje voják se samopalem v uniformě cizí armády, je to otřesný zážitek. Nedovolili mi přiblížit se víc jak na deset metrů. Proč polská armáda rozhoduje, kam se na českém území můžu podívat a kam ne? O svých kompetencích na misi v České republice se mnou vojáci nediskutovali. Ani o tom kdo nám návštěvu kaple může povolit,“ popsal svou zkušenost z víkendu Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky.

Zámek v Linhartovech - ilustrační foto.
Zámek Linhartovy se poprvé otevře tuto sobotu

V minulosti fotografoval revoluční události na Majdanu i válkou zničené oblasti Slavjanska a Doněcka. V Pelhřimovech se ale neodvážil před vojáky vytáhnout fotoaparát.

MAJITELŮ SE NEPTALI

Majitelem kaple je spolek Omnium, který opravuje památky. Majitelem pozemků je obec. Polská armáda se o stanovisko majitelů nezajímala.

„Nemohli jsme se k Pelhřimovům vyjádřit, protože polská strana s námi své záměry ani rozhodnutí nekonzultovala. Jediný orgán, který s námi o situaci na obecním pozemku začal komunikovat, je krajská policie. Ta už dostala podnět k situaci v Pelhřimovech a začala to řešit,“ uvedl starosta Slezských Rudoltic Mojmír Pargač.

Projekt pobočky Národního zemědělského muzea v Ostravě zahrnoval úpravu dvou továrních hal v areálu ostravských Dolních Vítkovic. Archivní snímek z doby zahájení rekonstrukce.
Národní zemědělské muzeum v Ostravě hlásí: téměř otevřeno!

Situaci v Pelhřimovech už s Varšavou řešilo ministerstvo zahraničí i ministerstvo vnitra. „Došlo k nedorozumění na polské straně, kaple je již přístupná,“ konstatovala Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Pelhřimovská kaple je sice na požádání přístupná, ale dál zůstává součástí checkpointu polské armády. Polští vojáci se samopaly dál rozhodují například o tom, co se v okolí kaple smí fotit a co ne.