S přechodem na digitální vysílání už totiž pro monumentální věže, díky nimž byly dlouhé roky takřka celé Čechy pokryty signálem Českého rozhlasu, přestalo být využití. „Nechci, aby to dopadlo jako v Topolné, tedy že bych přišla domů a najednou vysílače nebyly. Tam se také stále domlouvalo, zda zachovat, či nezachovat, a nakonec se to tutlalo a najednou je odstřelili,“ uvedla Ivana Havlínová.

Slovinský tulák projíždí Evropou na šlapohybu s logem hlemýždě
OBRAZEM: Potepini - Šola zdravja. Na Krnovsko zavítalo unikátní šlapací vozítko

Takový možný vývoj situace v Liblicích jednoznačně dementuje Anna Tůmová, manažerka marketingu a komunikace Českých radiokomunikací, které jsou majitelem vysílačů. „Mohu s jistotou potvrdit, že něčeho takového se lidé v Liblicích nemusí obávat,“ uvedla. „Naším cílem nikdy nebylo vysílače demolovat. Proto stále jednáme, dáváme tomu čas, věnujeme pozornost, hledáme společně se státem řešení, jak objekt provozovat, financovat, udržovat,“ dodala.

Mimořádná stavba

Jak připomněla Havlínová, nadějně vypadá i fakt, že by měla být vyvolána schůzka mezi členy senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, ministerstva kultury a liblickým spolkem.

Ministerstvo posoudí památkovou hodnotu vysílačů, zároveň se nabízí jejich využití jako možný záložní prostředek pro případnou krizovou komunikaci státu s občany.

Liblický spolek sepsal na záchranu vysílačů petici, na níž je aktuálně kolem pěti set podpisů. Lidé měli dále zájem petici podpořit, proto spolek tuto možnost prodloužil do 15. srpna. Podepsat ji lze v informačním centru v Českém Brodě a v obchodě v Liblicích.

Sejmutí sochy sv. Václava a podstavce z Karlova mostu .
Restaurátoři sundali z Karlova mostu svatého Václava. Měl zkorodovaný sokl

Také město Český Brod se postavilo za zachování vysílačů v Liblicích, jež jsou jeho městskou částí.

„Vysílače tvoří neodmyslitelnou dominantu Liblic a staly se součástí zdejší krajiny a celého okolí. Zároveň se jedná o nejvyšší stavbu České republiky, která je zcela jedinečná a má unikátní patentovaný systém ARPO. Je také jedním z nejstarších radiokomunikačních středisek v republice, byť jeho vysílání bylo ukončeno 31. prosince 2021. O vysílače je velmi dobře postaráno, jsou pravidelně kontrolovány a natírány. Vysílače nikomu nepřekáží, neboť jsou postaveny mimo občanskou zástavbu. Z našeho pohledu se jedná o mimořádnou stavbu, která nemá v České republice ani v Evropě konkurenci,“ uvádí radnice shodně s peticí.