Spousta snoubenců o malé svatby nemá zájem a raději je přesouvá na letní a podzimní termíny, aby se obřadu mohlo zúčastnit víc příbuzných.

V Olomouci v úterý proběhly za mimořádných opatření hned tři sňatky.

„Obřady byly předem naplánované. Jeden se přesouval z března, protože snoubenci měli zájem, aby svatba proběhla co nejdříve. Na pátek je naplánovaný ještě jeden obřad a další proběhnou v květnu. Mnoho snoubenců přesouvá svatby na pozdější termíny, protože chtějí, aby se obřadu mohlo zúčastnit víc příbuzných,“ popsal vedoucí oddělení matriky olomouckého magistrátu Pavel Kocián.

Sobotní den na olomouckých Poděbradech během nouzového stavu, 18. 4. 2020
Nával na Poděbradech. Zábavu na souši i na vodě kontrolovala policie

Svatební obřady teď v Olomouci probíhají mimo tradiční obřadní síň, ve vyhrazeném salonku.

„S ohledem na to, že vládní nařízení omezují počet účastníků svateb, vybrali jsme menší prostory se samostatným vchodem a samostatnými toaletami, aby se minimalizovalo mísení svatebčanů a zaměstnanců magistrátu či představitelů samosprávy. Na radnici se normálně naplno pracuje, zatímco v uvedeném salonku se nyní žádné jiné aktivity neodehrávají a tak jde o prostory relativně nejvíce bezpečné,“ informoval mluvčí magistrátu Michal Folta.

Odběrové místo pro testy na koronavirus. Ilustrační foto
Na Olomoucku začne plošné testování. Jak a kde bude probíhat

Termín porodu popohnal svatbu

Za nouzového stavu jsou úředníci podle Pavla Kociána schopni zajistit svatbu do 14 dnů za předpokladu, že snoubenci souhlasí s několika omezeními. Tím největším je počet maximálně deseti účastníků při obřadu.

„V tomto čísle už je zahrnutý také oddávající a matrikář, takže kromě snoubenců může přijít šest lidí. Po dobu obřadu snoubenci roušky nemají, ostatní účastníci je ale mít musejí. Po každém obřadu dezinfikujeme všechny povrchy, pomůcky a psací potřeby,“ dodal Pavel Kocián.

Pro malou svatbu se za nouzového stavu rozhodli Miroslava Jančová a David Friedecký. V úterý si své ano řekli v salonku v budově olomoucké radnice.

„Důležité pro nás je, že je teď obřad vůbec možný. Hlavní důvod, proč jsme se svatbu snažili stihnout, je termín porodu, který je už za čtrnáct dnů. Doma už na nás čekají děti, s nimi to oslavíme hned a až to půjde, tak proběhne také oslava s celou rodinou,“ popsali novomanželé.

Markéta Poskočilová
Studentka historie pomáhá s olomouckou hospůdkou, karanténu prožívá na Sardinii

Upřednostňují podzimní termíny

Většina snoubenců naplánované svatby přesouvá na pozdější termíny, aby se obřadů mohlo zúčastnit víc známých a příbuzných.

„Zatím máme jen jediný pár, který má zájem o malou svatbu o deseti lidech. Ještě nemají stanovený termín sňatku, protože se čeká na vyřízení všech dokladů. Snoubenci teď upřednostňují podzimní termíny. Budeme jich nabízet více, než jsme původně předpokládali, aby se dostalo na všechny zájemce,“ řekla kastelánka hradu Bouzov Zuzana Šulcová.

Na oblíbeném pohádkovém hradě každoročně proběhne kolem 60 svatebních obřadů.

„Dříve u nás bývalo až 170 svateb do roka, v posledních letech je jich méně. Obřadu se obvykle účastní od dvaceti do sto lidí, nejčastěji jich bývá kolem padesáti,“ poznamenala Zuzana Šulcová.

Spousta snoubenců raději vyčkává, jak se situace bude vyvíjet v dalších měsících.

„Zrovna dnes nám jedni snoubenci červnovou svatbu zrušili, protože obřad o deseti účastnících nechtějí. Počkají, až bude možné pozvat si více lidí. Další termíny jsou u nás rezervované o letních prázdninách, ty snoubenci zatím neruší a čekají, co bude. Volných termínů je dostatek také na podzim,“ potvrdila kastelánka zámku Jánský Vrch Kateřina Danielová.

Interiér olomoucké Galerie Šantovka. Ilustrační foto
Šantovka nesouhlasí s rozpisem otevírání, nabízí řešení