Po čtyřech letech od uzavření dolu a vyvezení posledního vozíku je s Dolem 9. květen z hornického hlediska definitivní konec. Jáma Su Sto I na Dole 9. květen je zasypaná. Chybí jen oplocení betonového čtverce, z něhož vystupuje metanový komínek a trvalé označení takzvaným „pomníkem“ podle báňské vyhlášky.

V Salonu Maryška v Novém Bohumíně je k vidění netradiční betlém, jehož postavičky tvoří plyšová zvířátka. Prosinec 2020.
OBRAZEM: Netradiční betlém v Bohumíně. Plyšoví medvídci jako Svatá rodina.

„Kromě oplocení povalu jámy Su Sto I je třeba ještě dodělat ceduli s obrácenými hornickými kladívky symbolizujícími konec šachty s údaji mimo jiné o vyhloubení, celkové hloubce a průměru, datu i způsobu likvidace,“ říká provozní ředitel OKD David Hájek.

Od 50. let minulého století tady pracovaly tisíce lidí, kteří této šachtě věnovali kus svého života. Tato šachta každopádně ovlivnila i své okolí.

Důl 9. květen, kde se těžilo v letech 1960 až 2016, a který chvíli spadal pod Velkodůl 1. máj a později Důl Darkov, to nebyla jen těžba a lidé, kteří za ní stáli.

Ilustrační foto.
Žena pod vlivem marihuany našla v Havířově klíčky od vozu a vyjela na projížďku

Byly to rovněž sídliště na Novém Světě, sídliště v Albrechticích, rekreační střediska, podpora vzpěračů, fotbalu, dechovky, mažoretek, družební vztahy s jinými podniky, kulturní akce a mnoho a mnoho dalších aktivit.

Podle provozního ředitele OKD Davida Hájka má však areál perspektivu. Například pro průmyslovou výrobu, jeho výhodou je také dobré dopravní spojení do okolních měst a obcí.