"Vyšetřovatel prochází místo požáru, je schopný podle určitých známek, třeba kde byl nejvyšší žár a kde je největší poškození, zjistit, kde začalo hořet nebo kde došlo k výbuchu," řekla Fliegerová. Vyšetřovatel byl v Kolíně od dnešního rána.

Škoda je předběžně odhadnutá na desítky milionů korun.

K výbuchu a následnému požáru došlo v kolínské elektrárně v pondělí 28. prosince.
VIDEO: Kolínem otřásla exploze. V elektrárně vybuchl uhelný prach

Podle Marcely Dvořákové, mluvčí skupiny Veolia, do které zařízení patří, už byly obnoveny dodávky tepla pro kolínské domácnosti. Po pondělním výbuchu v elektrárně byly částečně regulované. 

Domácnosti opět topí

V Moravcově ulici měli po explozi a požáru v elektrárně topení v pondělí večer takřka studené, voda tekla vlažná. Následující den už se situace zlepšila. „Voda teplá teče, topíme, ale přesto je nějaká zima,“ popsala obyvatelka jednoho z domů.

Menší výpadek zaznamenali v ulici Za Baštou. „Topení hřálo trochu méně, ale nebylo to nic hrozného. I voda tekla teplá, rychle jsem se běžela vysprchovat a bylo to v pořádku,“ popsala obyvatelka panelového domu. „Myslím, že se situaci podařilo zvládnout dobře a rychle,“ chválí. 

Přednost při očkování proti koronaviru dostávají senioři nad 80 let.
Na vakcíny proti koronaviru kraj zatím čeká. Bude se očkovat už na Silvestra?

Někde výpadek dokonce ani nezaznamenali. „U nás jsme žádný výpadek nezaznamenali, topení šlo pořád,“ řekl obyvatel Vrchlického ulice. Topení šlo v úterý přes den i v městském společenském domě, kde se kvůli havárii v elektrárně počítalo s odstávkou. „Kanceláře a prostory, které se mají vytápět, vytápěné byly. Netopíme samozřejmě zbytečně například ve velkém sále,“ potvrdil ředitel Zdeněk Hejduk.

Explodoval uhelný prach

Požár se hasičům podařilo zcela zlikvidovat v pondělí večer. V pondělí před 11:00 vybuchl v elektrárně a teplárně uhelný prach na takzvané zauhlovací cestě. Exploze poškodila budovu, následný požár se rozšířil i na střechu a do uhelné šachty a výtahu. Nikdo se nezranil. Radnice v pondělí vyzývala obyvatele městské částí Zálabí, aby kvůli požáru nevětrali. Oficiální likvidaci požáru hasiči vyhlásili před 20:00. Následovala ještě kontrola přívodů plynu a dalších technologií.

Hejtmanka Petra Pecková.
Schválení peněz pro hejtmanku od města nenechalo v klidu krajskou opozici

Plynový kotel kolínské elektrárny už je zprovozněný, od pondělí jej dočasně nahrazoval záložní zdroj. Dodávky tepelné energie do průmyslových podniků byly v pondělí v Kolíně zastaveny, bez omezení fungovaly pro nemocnici, domy seniorů a dětské centrum.

"Pára i ohřev vody jede na plný provoz. Veolii se v noci podařilo zprovoznit plynový kotel K6 v elektrárně. Pokud se nestane nic neočekávaného, během dnešního dne bude topná soustava plně dotlakována a obnoveny i dodávky pro průmysl," uvedl starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).