Městu, které dům před šesti lety koupilo od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, se jej podařilo zařadit do databáze brownfieldů CzechInvestu, následně ale muselo ještě doložit splnění podmínky dotačního programu. I to se povedlo, ale uzávěrka žádostí byla do poloviny května a žádost o dotaci musí být samozřejmě odsouhlasená zastupitelstvem.

„Oslovili jsme CzechInvest, nejspíš jsme nebyli jediní, zda by uzávěrku neposunul, protože zastupitelstva nyní kvůli pandemii koronaviru příliš nebyla nebo jen kvůli neodkladným záležitostem,“ předeslal starosta Michael Kašpar. CzechInvest vyhověl, takže žádost o dotaci na kompletní opravu domu bude schvalovat zastupitelstvo na svém zasedání v pondělí 25. května. Žádost je připravená a jakmile pro ni zastupitelé zvednou ruku, může ihned odejít.

Další ze soukromých domů na kolínském Karlově náměstí se dočká nové tváře.
Další dům na kolínském náměstí prokoukne

V plánu je kompletní rekonstrukce objektu, tedy oprava fasády, oken, střechy, všech interiérů, sítí atd. Odhad nákladů je necelých 13 milionů. „Když s žádostí o dotaci uspějeme, mohla by pokrýt 50 procent celkových nákladů včetně nákladů na vnitřní vybavení. Kdybychom žádali z programu ministerstva pro životní prostředí, mohli bychom žádal jen na energetickou úsporu, tedy na fasádu,“ podotkl starosta.

V domě by měly v podkroví vzniknout administrativní prostory, tedy kanceláře, v prvním patře je navržený velký multifunkční prostor, který může být podle slov starosty využit jako vzdělávací prostory, místo pro kulturní akce či jako galerie.

„V přízemí bude jedna kancelář, kterou předpokládáme, že by využíval buď Klub přátel Františka Kmocha nebo Městská hudba Františka Kmocha. Obě organizace jsme oslovili, obě měly zájem,“ upřesnil Michael Kašpar. Chybět nebude vstupní recepce a samozřejmě muzeum Františka Kmocha a dechové hudby v Kolíně.

Ubytovna FK Kolín
Dílčí opravy ubytovny FK Kolín začnou už nyní

Pokud Kolín s žádostí o dotaci uspěje, dozví se to během září až října. „Ještě na podzim bychom zahájili výběrové řízení na zhotovitele a v příštím roce by se mohlo začít pracovat. Délka opravy je odhadovaná na rok,“ uvedl starosta. Připomněl dále, že administrativní prostory chce radnice pronajmout proto, aby nájem alespoň částečně pokryl provoz domu. Samozřejmě pronájmy jsou podle dotačního titulu omezené, lze pronajmout 15 až 20 procent užitné plochy.

Dům čp. 50 je budova z poloviny 19. století, svého času tam sídlila Česká školní inspekce. Plných 15 let už je ale zcela prázdný a postupně chátrá. Natolik, že se dostal až do podmínečně havarijního stavu. Kolemjdoucí ho znají jen jako spící objekt se sem tam opadávající fasádou a zašlými okny, přes které jsou vidět vybydlené místnosti. Slavného kapelníka a skladatele připomíná jen pamětní deska z 20. let minulého století.