Když se britští novináři bavili s fotbalistou Jakubem Peškem o úvodním utkání Eura Čechů proti Skotům, jedna z otázek přilétla právě na tohle třaskavé téma. „Ještě jsme se o tom nebavili, jestli poklekneme, nebo ne,“ pokrčil rameny Pešek.

Fotbalisté v přípravě na Euro.
Kúdela, Kúdela, Kúdela. Skotsko řeší stejné téma. Zatlačí na nás, říká vicemistr

Čeští hráči loni v říjnu poklekli před utkáním Ligy národů v Glasgow, za což byli kritizováni z řad fanoušků, ale i politiků. Během březnové světové kvalifikace ve Walesu už ale ukázali pouze na nápis na dresech "Respect".

Skotové už jasný postoj zaujali. Před výkopem budou klečet jen při vzájemném utkání s Anglií, které se odehraje 18. června ve fotbalovém chrámu ve Wembley. V dalších zápasech tohle gesto opakovat nebudou. Na rozdíl právě od Angličanů.

Trenér skotského týmu Steve Clarke a kapitán Andy Robertson vysvětlili, že tím chtějí podpořit britské spojence. Angličany totiž v posledních přípravných utkáních vypískali a vybučeli vlastní fanoušci, když hráči poklekli a vyjádřili tím solidaritu s hnutím Black Lives Matter.

Navzdory negativní reakci v tom reprezentanti Albionu hodlají pokračovat i v zápasech Eura. Podle trenéra Garetha Southgatea se nejedná o polické gesto. „Respektujeme, že může dojít k nežádoucí reakci, ale budeme to ignorovat,“ napsal Southgate v textu "Drahá Anglie". Zvlášť na turnaji by prý od toho kroku neměli ustoupit.

Zdroj: Youtube

Podpořil je i britský premiér Boris Johnson. „Předseda vlády respektuje právo všech lidí pokojně protestovat a dát najevo svůj postoj vůči nespravedlnosti,“ uvedl Johnsonův mluvčí. Zároveň vyzval fanoušky, aby na hráče při pokleknutí nebučeli a naopak je podpořili je.

I Skotové chtějí svému ostrovnímu sousedovi vyjádřit podporu. „Vzhledem k událostem kolem anglického národního týmu bereme pokleknutí jako symbol solidarity. Z tohoto důvodu jsme se kolektivně rozhodli znovu pokleknout v utkání proti Anglii na stadionu ve Wembley,“ řekl skotský kapitán Andy Robertson.

„Mnozí z Angličanů jsou spoluhráči našich hráčů. Postavíme se proti rasismu a poklekneme proti nevědomosti,“ přidal trenér Steve Clarke.

„Náš názor je, že všichni, hráči, fanoušci, týmy, kluby, federace, řídící orgány a vlády musí udělat více. Pokud má dojít ke smysluplné změně, je třeba provést smysluplné kroky,“ dodal Robertson.

Rumunský záložník Nico Stanciu střílí na branku Anglie v přípravném zápase.
Stanciu šokoval Anglii. Před zápasem nepoklekl, chtěl tak podpořit Kúdelu

Mimochodem, v přátelském utkání v Anglii nepoklekl rumunský záložník Nicolae Stanciu. Důvodem byl i odpor proti rozhodnutí UEFA, která potrestala jeho slávistického kolegu Ondřeje Kúdelu za údajnou rasistickou urážku v utkání Evropské ligy proti Glasgow Rangers. Český stoper vyfasoval desetizápasový trest a přišel o Euro.