Majitel znojemského fotbalového klubu Jiří Tunka prožívá hodně chmurné období po nařčení, že jeho hráči zmanipulovali tři přípravné zápasy. „Samozřejmě mě to hodně zneklidňuje. Jsem nervózní, ale jsme si jistí, že jsme nevinní,“ prohlásil Tunka.

Jeho tým čelí podezření kvůli podivným sázkám na dva zápasy Tipsport ligy s Táborskem a Nitrou i utkání na chorvatském soustředění s Lokomotivou Záhřeb. Další duel s polským Sosnowiecem zase mohli ovlivnit rozhodčí. „Je to šílenství. Nechápu, kdo kauzu vymyslel a vytáhl. Máme určité indicie, že šlo o úmysl, aby nás poškodili. Je to hon na nás čtrnáct dní před začátkem ligy,“ uvedl stoprocentní vlastník znojemského klubu.

Včera podal trestní oznámení na neznámého pachatele za poškození dobrého jména. „Ať to policie prošetří a budeme podávat žaloby,“ pravil.

Stejný krok údajně učiní také chorvatský investor Goran Spahič, se kterým klub na začátku nového roku navázal spolupráci a měl do něj vložit až čtyři miliony korun. Znojmu zařídil také dvě soustředění na Istrijském poloostrově a přivedl čtyři hráče ze zemí bývalé Jugoslávie, o kterých se mluví právě v souvislosti s podezřelými sázkami. „Přerušili jsme se sponzorem styky až do vyřešení. Uvidíme, co se bude dít, ale kauza může ohrozit malé i velké sponzory, ovlivnit dotace z města,“ líčil Tunka.

Ilustrační foto
Sázky na zápasy? Jen špína, brání se fotbalové Znojmo

Znojemský starosta Jan Grois nevylučuje pozastavení dotace fotbalistům. Rada již dřív peníze pro klub projednávala a zastupitelům doporučuje přidělení tří milionů korun. Zda je klub dostane, není nyní jasné. Zastupitelstvo má dotace schvalovat příští pondělí. „Pokud by to, co se objevilo v médiích, byla pravda, může to určitě mít vliv na přidělení dotace. Tyto informace mne velmi znepokojily,“ prohlásil Grois.

Vedení radnice však ctí presumpci neviny. „Je na orgánech činných v trestním řízení, co případně zjistí,“ dodal starosta.
Znojemští policisté včera odpoledne okolnosti nevyšetřovali. „Neevidujeme žádné podané trestní oznámení související se znojemským fotbalem,“ vzkázala policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Stejné vyjádření Deník Rovnost získal také od Okresního státního zastupitelství ve Znojmě.

Přerušení spolupráce s chorvatským partnerem však už v nejbližší době nejspíš pocítí hráči třináctého celku druholigové tabulky. „Hráčům výplaty dát musíme, ale peníze potřebujeme nejdřív sehnat. Případně se domluvíme, že nám týden nebo čtrnáct dní počkají, a mezitím je seženeme. To není tak velký problém,“ informoval Tunka.

Dohodu se Spahičem mu podle jeho slov doporučili předchozí dlouholetý majitel klubu Ota Kohoutek i nynější sportovní ředitel Leoš Kalvoda. „Na jejich základě jsme se spojili. Přiváděl sem hráče už před pěti šesti lety. Měl zájem u nás opět některé uplatnit, aby se rozehráli a mohl je prodat, potřeboval je zviditelnit. To je pro něj byznys, je jejich manažer. Nevíme, jak budeme spolupracovat dál,“ pokrčil rameny Tunka.

Na podezřelé sázky na přípravná utkání Znojma upozornila společnost FederBet, která se zabývá odhalováním podvodů ve fotbale. Česká asociace má jako smluvního partnera monitorujícího sázky Sportradar, který na rozdíl od FederBetu pokrývá víc území, třeba i v Asii.

Od Sportradaru Fotbalová asociace České republiky však neobdržela žádné potvrzení podezření. „Z médií jsme ovšem zaznamenali informaci, že nad regulérností utkání vznikly pochybnosti, a tak jsme kontaktovali právě FederBet, ačkoliv s touto společností není podepsaná smluvní spolupráce. Přičemž s policií jsme na toto téma již v kontaktu a veškerý spisový materiál jí obratem předáme po jeho kompletaci,“ vzkázal Rovnosti Michal Jurman, ředitel oddělení komunikace fotbalové asociace.

Fotbalisté Znojma. Ilustrační foto.
Fotbalisté 1. SC nestačili na Sereď ani pod novým trenérem Šturmou

Co Znojmu hrozí?
„Pokud se prokáže, že je na vině klub, hrozí disciplinární řízení, v jehož rámci může být klubu uložen disciplinární trest v podobě kontumace utkání, odebrání soutěžních bodů až do výše dvaceti bodů nebo vyloučení družstva ze soutěže, popřípadě i peněžitá pokuta až do výše 10 milionů korun. V případě, že by se jednání dopustil hráč bez přičinění klubu, může být potrestán zákazem činnosti na dva roky až na dvacet let nebo zákazem účasti na všech aktivitách spojených s činností FAČR na dva roky až dvacet let, nebo vyloučením z FAČR, popřípadě i peněžitou pokutou až do výše 10 milionů korun.“
Michal Jurman, ředitel oddělení komunikace Fotbalové asociace České republiky